O salata de primavara, simpla dar consistenta cu putine ingrediente dar nutritiva si sanatoasa
Apropo... Stiati ca... despre Andiva se spune ca se numeste si cicoare de gradina si ca are proprietati nutritive, dietetice si oficinale. Contine minerale, stimuleaza pofta de mancare, are efecte diuretice, usor laxative, usureaza digestia, stimuleaza secretia de bila si evacuarea intestinala a acesteia, are efecte mineralizante si ajuta la combaterea parazitilor intestinali. Deoarece contine substante triterpenice amare precum lactucina si lactupicrina, andiva calmeaza usor sistemul nervos, alina durerile si prezinta efecte favorabile in caz de stres.
Prin prezenta intibinei, care este o substanta antioxidanta naturala, andiva diminueaza efectele nocive ale radicalilor liberi, intarziind imbatranirea si instalarea unor boli generative, inclusiv a cancerului.
1. Spalati si curatati toate legumele: salata, andiva (frunza cu frunza), rucolla.
2. Se taie marunt fiecare leguma, exceptand rucolla.
3. Le asezati in farfurie si razuiti parmezan cat va place.
4. Adaugati semintele de chia si presarati cu otet balsamic.
5. Optional se poate pregati un dressing din iaurt grecesc, seminte de in sau de susan, praf de chili sau menta uscata.
Nota: In locul otetului balsamic se poate folosi zeama de lamaie.