O salată clasică la noi, la români, asortată cu ceea ce ne oferă vara, chiar dacă acum e pe terminate...
Se taie telemeaua în cubulețe mici.
Mărarul se alege, se spală, se zvântă și se taie mărunt.
Se spală castraveții, se curăță de coji și se taie feliuțe subțiri.
Roșiile se spală și se taie feliuțe.
Ardeii se spală, se aleg de cotoare și semințe, după care se taie, rondele, sau fâșii.
Ceapa se curăță, se spală și se taie fin (inclusiv codițele).
Frunzele de salată se aleg, se spală, se zvântă și se taie fâșii subțiri.
După ce toate ingredientele au fost spălate și tăiate, se așează în straturi în bolul pregătit în prealabil, se condimentează cu mărar, sare, ulei și oțet, după gust și se amestecă ușor, pentru a nu terciui ingredientele. Se presară cubulețele de telemea, iar cine vrea, mai poate adăuga sferturi de ouă fierte tari.
Se poate servi ca atare, sau ca garnitură.
Cine vrea, mai poate adăuga 2-3 linguri de maioneză subțire, dar în acest caz, nu va mai folosi nici ulei, nici oțet.
1
La aceste ingrediente, se mai pot adăuga, în funcție de preferințe, ridichi și gogoșari.
2
Uleiul de măsline are un gust amar, așa că dacă nu vreți ca salata să fie astfel, folosiți ulei de floarea soarelui.
3
Adăugați treptat oțetul, puțin câte puțin, ca să nu scăpați prea mult.
4
Nu amestecați viguros salata, ca să nu o terciuiți. Este bine ca ingredientele să-și păstreze aspectul.