Va recomand, asadar, o reteta de ketchup, bun de pastrat pe iarna in camara, usor de facut si gustos. Reteta asta poate ca nu e cea originala (mai mult decat sigur, marii producatori nu sunt dispusi sa isi dezvaluie secretele) dar e 100% naturala si e delicioasa. Merita incercata, zic eu :)
Se aleg rosii carnoase, se spala, se curata de partea alb-verzuie de langa codita apoi se dau prin sita (masina de pasat, exact ca pentru bulion).
Ardeii se coc pe plita sau pe gratar, se acopera cu un capac si se lasa sa se raceasca, apoi se decojesc de pielita si se curata de seminte.
Ceapa si usturoiul se toaca foarte marunt (de preferat este sa se dea la robot), la fel si ardeii copti.
Se pune sucul de rosii intr-o oala si se adauga toate ingredientele (sare puneti o lingura rasa, daca va mai fi nevoie ajustati gustul la sfarsit).
Se pune oala pe foc mic si se fierbe pana scade la jumatate, amestecand din cand in cand, mai ales catre sfarsit, cand incepe sa aiba consistenta unei paste. Cand este destul de scazut, se trage de pe foc.
Se scot frunzele de telina si de dafin din oala si se echilibreaza gustul de sarat/acru/dulce in functie de preferinte, adaugand cate putina sare, otet sau zahar. Sosul se paseaza sau se da prin sita, eu l-am pasat cu blenderul de mana si il recomand calduros pentru aceasta operatiune, merge foarte bine.
In acest moment ketchup-ul este gata de imbuteliat in sticle sau borcane, care trebuie sa fi fost in prealabil sterilizate. Exista diferite metode de sterilizare a recipientelor pentru conserve, eu procedez astfel: spal foarte bine cu detergent de vase borcanele, le limpezesc in cateva ape apoi le las sa se usuce. Asez borcanele pe o tava metalica si le introduc in cuptorul rece, pe care il aprind si il incing la 150-180 de grade, mentinand aceasta temperatura jumatate de ora. Las borcanele sa se raceasca in interiorul cuptorului, apoi le scot si le intrebuintez.
In borcane si sticle pregatite dupa cum am descris mai sus si asezate pe o suprafata metaliza (tava cuptorului, lama unui cutit introdusa sub borcan) torn ketchup-ul inca fierbinte.
Imediat inchid borcanele (sticlele) cu capacele curate si uscate (verificati sa inchida bine, sa nu fie deformate sau ruginite etc.) si le dau la cuptorul incalzit la 100 de grade Celsius, unde le mentin timp de 2 ore, apoi sting cuptorul si le las sa se raceasca in interiorul lui.
Dupa ce se deschide un borcan (sau sticla) cu ketchup, ceea ce ramane trebuie pastrat la frigider.
1
pentru ca aceasta reteta, dar si alte retete de conserve pasteurizate sa reuseasca, e necesar ca borcanele (sticlele) sa fie sterilizate corespunzator, capacele folosite sa fie fara deformari, defecte, rugina etc., sa se expuna preparatele inchise in borcane sau sticle la temperatura in jur de 100 de grade pentru cateva ore si sa se raceasca lent.