Reteta de preparare a papanasilor De cate ori prepar deserturi cu branza(placinte, spaghete, cornuri sau prajituri), imi place sa combin branza de vaci proaspata cu branza sarata, in special cu telemea. gustul este unul deosebit de dulce + sarat, dar nu exagerat de sarat. Combin cam o parte de branza sarata cu doua sau cu trei parti de branza proaspata. Asa am procedat si la acesti papanasi si au iesit deosebiti fata de alta data cand i-am preparat doar cu branza proaspata de vaci.
Reteta de preparare a papanasilor
Sfaramam branza sarata si o amestecam cu branza proaspata.
Adaugam ouale, zaharul, coaja de lamaie, zaharul vanilat si presaram bicarbonatul pe intreaga suprafata a compozitiei, apoi presaram si pesmetul si amestecam bine totul pana se omogenizeaza.
Incepem sa adaugam treptat faina amestecand cu o spatula compozitia, apoi cand incepe sa se intareasca o rasturnam pe masa si o framantam presarand continuu faina.
Va rezulta un aluat usor tare si usor lipicios, dar ne descurcam cu el asa, nu vom adauga faina pana nu se va mai lipi de maini, ca la paine.
Lasam aluatul la odihnit 30 de minute, pentru a avea timp bicarbonatului sa isi faca bine efectul, apoi impartim aluatul in parti egale modelandu-le in sfere cam cat o minge de tenis.
Lucram pe masa infainata si daca aluatul continua sa se lipeasca, ne infainam si mainile, dar nu a fost cazul.
Aplatizam usor sferele de aluat si facem decupaje la mijloc cu un paharel sau o forma cilindrica cu diametrul mai mic.
Punem uleiul la incins, intr-un vas cu fundul dublu si scufundam papanasii in el cand uleiul incepe sa sfaraie.
Ii lasam sa se rumeneasca frumos pe prima parte, apoi ii intoarcem si ii rumenim si pe a doua parte.
La fel procedam si cu decupajele
Ii vom servi calzi cu smantana si dulceata de care preferam. Noi i-am preferat cu dulceata de trandafiri de data aceasta.
1
Trebuie avut in vedere ca baia de ulei sa fie inalta, cel putin pana la jumatatea unui papanas, pentru o prajire uniforma a papanasilor, iar flacara de la aragaz trebuie sa fie de intensitate usor spre maxim, altfel riscam sa se imbibe papanasii cu ulei.