Reteta de prajitura cu gutui, mere, bezea si nuci

de oanapl in Prajituri, 12 Noi 2023 | 2368 vizualizari

 

"Culori de toamnă în bucate." 
Dacă e toamnă, musai zic să profităm de bunătățile ei. Am primit câteva gutui și nu am putut rezista tentației de a pregăti o prăjitură delicioasă. Le-am combinat cu mere, nuci și bezea și a ieșit un deliciu. Cu chiu cu vai m-am abținut și am mâncat doar 3 felii :))
Vă invit să încercați și voi prăjitura și să vă convingeți cât e de delicioasă. Eu m-am inspirat pentru rețetă de la Nicolaie Tomescu și am adaptat rețeta după gustul meu.
Pentru reteta de prajitura cu gutui, mere, bezea si nuci aveti nevoie de urmatoarele ingrediente: faina, zahar, unt, oua, smantana, gutui, mere, nuci.

 

INGREDIENTE

Ingredientele pentru reteta de prajitura cu gutui, mere, bezea si nuci

  • Foi:
  • 450 g făină albă
  • 120 g zahăr tos
  • 5 g praf de copt
  • 200 g unt cu 80% grăsime
  • Un praf de sare
  • 1 ou întreg
  • 2 gălbenușuri
  • 150 g smântână cu 25% grăsime
  • Umplutură:
  • 800 g gutui gata curățate de coajă și semințe
  • 700g mere gata curățate de coajă și semințe
  • 40 g zahăr măcinat
  • 4 linguri de pesmet
  • Scorțișoară
  • Bezea:
  • 2 albușuri
  • 80 g zahăr tos
  • 50 g nuci
Portii: 20
Timp de preparare: sub 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Reteta de prajitura cu gutui, mere, bezea si nuci:

Iata cum se prepara reteta de prajitura cu gutui, mere, bezea si nuci

Se pune făina într-un castron împreună cu untura, sarea și zahărul și se frământă astfel încât să se obțină o compoziție nisipoasă. Se adaugă smântâna, oul și gălbenușurile, praful de copt și se frământă rapid atat cât să se obțină un aluat omogen. Se pune aluatul într-o folie și se dă la rece pentru minim jumătate de oră.Se dau gutuile și merele pe răzătoarea cu ochiuri mari și se storc de suc, apoi se adaugă scorțișoara și zahărul și se amestecă bine.

 Se preîncălzește cuptorul la 180 de grade Celsius.

Se împarte aluatul în 2 părți.

Pe o foaie de hârtie de copt se întinde aluatul cu dimensiunea de 25/35 cm și se trasferă cu tot cu hârtie in tavă. Se înțeapă cu furculița din loc în loc și se presară 2 linguri de pesmet.
Se distribuie compoziția de gutui și mere stoarse, iar la final restul de pesmet. 

Se pune cealaltă foaie și se apasă ușor și se înțeapă din loc în loc cu un băț de frigăruie sau o scobitoare. 

Se bat cele 2 albușuri împreună cu un praf de sare și apoi se adaugă zahărul și se întinde bezeaua peste ultima foaie, apoi se distribuie nuca tocată grosier.

Se dă la cuptor pentru 50-55 de minute sau până se rumenește frumos. Se lasă să se răcească în tava în care s-a copt după care se taie.

Vezi si reteta de Tarta cu gutui

TIPS-URI

1

in loc de pesmet puteți folosi biscuiți pisați

Daca ti-a placut reteta noastra "Reteta de prajitura cu gutui, mere, bezea si nuci" nu uita sa-i faci un review.

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

mihaelar63

1000 puncte

Rocsi

500 puncte

vasimur

251 puncte

 Adi

200 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

RETETA RECOMANDATA
Desert brownie cheesecake