Un preparat numai bun de pus pe masa de sarbatoare....
1. Spalam bine rata, o parlim daca e cazul.
2. Masam rata cu sare in jur de zece minute.
3. Ficatul taiat bucatele il prajim in ulei impreuna cu ceapa, apoi adaugam pe rand ingredientele de umplutura tocate marunt. ( mai putin alunele caju, painea si ghimbirul). Sotam bine in jur de 10 minute.
4. Lasam putin la racit, stoarcem sucul de la o portocala, adaugam miezul de paine stors si alunele caju macinate.
5. Adaugam 40 gr unt( din total) la temperatura camerei si amestecam bine compozitia. Mai adaugam putin patrunjel verde si ghimbirul ras.
Tocam marunt o portocala si o punem la compozitie. Gata de umplut.
6. Umplem rata.
7. Dupa ce umplem rata infigem tepusele si incepem sa legam sfoara ( ata pusa in cinci), ca la sireturi. In acest mod cand vom scoate tepusele va iesi si sfoara imediat si nu vom avea surprize neplacute.
8. Ungem tava cu unt, punem rata adaugam si restul de unt cubulete apoi portocalele deasupra( pe care le vom pune abia la jumatatea timpului).
9. Lasam rata la cuptor in jur de o ora la 140 grade( foc mic) pentru a iesi grasimea.
10. Dupa o jumatate de ora scoatem rata si o ungem cu zeama din tava peste tot.
11. Asa vom proceda din jumatate in jumatate de ora.
12. Rata va sta la cuptor in jur de 2 ore si jumatate. Ultima ora si jumatate va sta la cuptorul reglat la 180 grade.
13. La jumatatea coacerii, stoarcem deasupra suc de portocale apoi decoram rata cu portocalele taiate felii.
14. O servim cu varza rosie calita sau cu piure de cartofi...e grozava!!!! Ah...si nu uitati muraturile sa sune mai romaneste....