Încingem cuptorul la 190 grade C. Condimentăm copanele de rață cu sare și piper negru măcinat. Spălăm bine cartofii - în cazul în care-i lăsați în coajă cum am făcut eu. Se taie în jumătăți sau sferturi în funcție de mărimea lor.
Punem copanele de rață împreună cu cartofii într-o tavă. Adăugăm cățeii de usturoi și presărăm rozmarinul. Acoperim tava cu folie de aluminiu și dăm la cuptor pentru aprox. 1 oră. Nu e nevoie de ulei pentru că se va topi toată grăsimea de pe copanele de rață.
Într-o crăticioară amestecăm vinul cu dulceața de afine și punem la foc mic pentru 5 min. Când copanele de rața sunt gata se scot din cuptor, se așează în altă tavă și se toarnă sosul peste ele. Se mai dau la cuptor pentru 15 minute, stropindu-le din când în când cu sos.
Cartofii se păstrează la cald până la servire. Servim cu cartofi pe care putem presăra pătrunjel verde proaspăt tocat și salată de sfeclă roșie varianta I, varianta II sau varianta voastră preferată.