Prajitura Vant spaniol desert festiv cu bezea

de Retete cu Margareta Cismasiu in Prajituri, 15 Apr 2015 | 53800 vizualizari

 

Prajitura Vant spaniol desert festiv cu bezeaeste o prajituta festiva foarte apreciata. De ce ii spune asa? Nici eu nu stiu. E un pic ciudat numele,chiar nu stiu de unde vine. Probabil de la aromele care se imbina placut, ca o boare catalana. Sunt arome de vanilie si ciocolata imbinate in mai multe straturi de foi si crema cu texturi diferite.La baza are un blat de pandispan de cacao peste care este o crema de unt vanilata. Deasupra, foaie de bezea pufoasa peste care este un mousse de ciocolata la fel de pufos. Se termina cu frisca presarata cu fulgi de ciocolata. Curcubeu pe cerul gurii ar spune unii,eu spun vant spaniol pe masa.

 

INGREDIENTE

  • Ingrediente Prajitura Vant spaniol desert festiv cu bezea
  • Blat de cacao:
  • 6 oua,
  • 6ling zahar,
  • 4ling faina,
  • 3ling apa,
  • 3ling ulei,
  • 2ling cacao,
  • un praf sare
  • Foaie de bezea:
  • 8 albusuri,
  • 400gr zahar,
  • 1ling otet,
  • un praf sare.
  • Crema de unt:
  • 8galbenusuri,
  • 1praf budinca de vanilie,
  • 8 ling zahar,
  • 2ling faina,
  • 500ml lapte,
  • 250gr unt.
  • Mousse de ciocolata:
  • 300gr smantana pentru frisca,
  • 200gr ciocolata
  • Deasupra:
  • 150gr smantana pentru frisca,
  • fulgi de ciocolata
Portii: 12
Timp de preparare: peste 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Prajitura Vant spaniol desert festiv cu bezea:

Cum se prepara Prajitura Vant spaniol desert festiv cu bezea

Blat de cacao:

Se separa albusurile de galbenusuri.Galbenusurile se freaca cu sarea,se adauga uleiul in fir subtire apoi apa.Se lasa deoparte si se mixeaza albusurile pana devin o bezea tare.Treptat se adauga zaharul si se mixeaza in continuare pana se topeste tot .Peste bezeaua formata se adauga galbenusurile,amestecand usor cu o spatula.La urma se incorporeaza faina amestecata cu cacaoa.Se amesteca incet,de jos in sus.Compozitia se toarna in tava tapetata cu hartie de copt si se da la cuptor pana trece de proba scobitorii.Blatul se scoate si se lasa sa se raceasca.

Foaie de bezea:

Albusurile se bat spuma cu praful de sare.Se bat pana rezulta o bezea tare,care nu curge din vas.Treptat se adauga zaharul si lingura de otet.Se bate pana se topeste tot zaharul si bezeaua e tare.Se tapeteaza aceeasi tava in care s-a copt blatul cu cacao cu hartie de copt si se intinde bezeaua.Se da la cuptor pana capata o culoare maronie deasupra.Se scoate din tava cu tot cu hartia de copt.Se lasa sa se raceasca.

Crema de unt:

Galbenusurile se freca cu zaharul.Se adauga budinca de vanilie,faina si laptele.Se amesteca bine si se pune pe foc amestecand continuu.Se fierbe pana se ingroasa.Se ia de pe foc si se lasa la racit.Untul se freaca spuma si treptat,se adauga crema de budinca,amestecand mereu pana se omogenizeaza.

Mousse de ciocolata:

Smantana se bate pana incepe sa se intareasca.Daca e indulcita,nu se mai adauga zahar.Ciocolata se topeste la cuptorul cu microunde si se adauga la frisca.Se bate in continuare pana frisca e tare si s-a omogenizat cu ciocolata.

Aranjare:

Pe o tava se pune blatul de cacao peste care se intinde crema de unt.Foaia de bezea se ia cu tot cu hartia de copt si se rastoarna peste crema de unt.Se dezlipeste hartia si se intinde mousse-ul de ciocolata. Se bate restul de frisca si se pune deasupra.Se presara fulgi de ciocolata sau se rade ciocolata.

Serviti alaturi de un ice frappe sau ice tea. Recomandam si prajitura Medovik.

Daca ti-a placut reteta noastra "Prajitura Vant spaniol desert festiv cu bezea" nu uita sa-i faci un review.

COMENTARII (16)

Adi75 1

02.07.2015, 09:58

Arată super ! As vrea sa o fac si eu ... Numai ca au doua întrebări :1 ce dimensiuni are tava 2 un praf de budinca sau un plic si cât ar fi praful o lingura ....? Mulțumesc mult

Retete cu Margareta Cismasiu 1

02.07.2015, 11:38

Am pus un plic de budinca,iar tava e de 20x30cm.

Adi75 1

02.07.2015, 12:48

Mulțumesc ,ești o drăguța !

COMENTEAZA

Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Salată de ciuperci cu maioneză - Rețeta rapidă și gustoasă

pe 19.12 la 09:41

Cozonac Babka cu cremă de ciocolată - Rețeta gustoasă și aromată

pe 19.12 la 09:30

Pâine cu rozmarin și fulgi de sare - Rețeta festivă pentru sărbători

pe 18.12 la 09:53

Brăduț cu ciocolată - Desertul rapid și festiv pentru sărbători

pe 16.12 la 11:18

Cozonac cu cremă de fistic - Desertul perfect pentru sărbători

pe 13.12 la 15:25

TOP
utilizatori

Rocsi

1176 puncte

RODIMUR

1161 puncte

MotanLaOale

1145 puncte

mihaelar63

1103 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

DEGRESANT UNIVERSAL
PENTRU CASA TA
îți prezintă:
Rețete de Sărbători
Premii
10X
Coșuri cu produse
Chanteclair
pentru cei care înscriu rețete
10X
Coșuri cu produse
Chanteclair
pentru autorii rețetelor
Mecanism concurs
1
Adaugă linkul rețetei favorite de Sărbători din bucataras.ro sau gustos.ro sau culinar.ro sau reteteculinare.ro
2
Lasă adresa de email să te contactăm în caz că ai câștigat
3
Intră în concurs pentru unul dintre premiile Chanteclair
Înscrie-te în concurs
 
RETETA RECOMANDATA
Prajitura Bounty