Multumesc din suflet pentru reteta deosebita Oanaoana...am preparat aceasta prajitura cu ceva modificari dupa gustul meu...stia regele ce stia....chiar e un desert de Oscar! Este una dintre cele mai delicioase prajituri pe care le-am facut si le-am mancat vreodata...cea de la Ikea e departe de ea, de acum va ramane definitiv favorita mea la mese festive si atunci cand apare pofta de dulce si bun...
Crema:
Caramel:
Eu din start am facut o data si jumatate reteta, data viitoare o dublez fara doar si poate...si am copt migdalele pentru a le intensifica gustul.
Am preparat blatul:
Am copt pentru 6-7 minute migdalele( toate), la 200 de grade ,apoi le-am separat pe cele pentru blat . Le-am racit apoi le-am pus la blender si le-am maruntit.
Am mixat albusurile pana au devenit spuma, am adaugat si zaharul si am batut pana a devenit o spuma tare, batoasa. Am adaugat vanilia si migdalele maruntite dupa ce s-au racit. Forma de tort am tapetat-o cu hartie pergament pe fund, am uns-o cu unt si am impartit compozitia in doua( am copt doua foi). Am pus in forma jumatate si am copt pentru aprox. 15 minute. Am pus si a doua foaie la copt si am procedat in acelasi mod, apoi am lasat foile sa se raceasca.
Crema:
Se amesteca galbenusurile cu zaharul intr-un vas apoi se adauga si frisca lichida, se pune la foc mic si se mixeaza in continuare pana se ingroasa si da in clocot.
Se ia de pe foc si se adauga untul si vanilia. Se raceste.
Am caramelizat zaharul( stati langa el sa nu se arda), am adaugat migdalele coapte si maruntite la blender si apoi le-am rasturnat pe o foaie pergament unsa cu putin ulei. Racim si zdrobim totul la robot.
Cand se raceste bine amestecul se adauga in crema.
Asamblam prajitura, un blat un strat de crema, apoi din nou blat si l-am imbracat cu ultimul strat de crema cu migdale caramelizate. Lasam la frigider( eu am lasat-o toata ziua)...
Ce sa va mai spun...e nemaipomenita!