Prajitura semiparfe

de adasev12 in Prajituri, 9 Oct 2011 | 7586 vizualizari

 

De ce semiparfe? pentru ca din reteta mea de parfe pe care o mostenesc de la sora mea draga, aici se regaseste doar blatul, in rest, crema este rodul imaginatiei mele, care de multe ori o ia razna...ca acum...si iese ce nici n-ai gandit...pentru ca am pornit sa fac una, pe parcurs m-am gandit cum ar fi oare sa schimb si sa operez niste modificari...iar in final a iesit...ce se vede...nu intentionam sa arate asa...dar alt final nu i-am mai gasit pana la urma....offffffff......

 

INGREDIENTE

  • blat:
  • 5 oua
  • 120 g nuca parajita si macinata
  • 100 g zahar pudra +2 lg zahar brun ( optional)
  • 2 linguri nutella
  • un praf de copt + 1 l-ita apa minerala
  • 3 linguri faina
  • crema:
  • o budinca de ciocolata de 80 g
  • 300 ml lapte
  • 2 linguri zahar, optional, in caz ca budinca o cere...a mea nu mai avea nevoie
  • 100 g unt
  • 100 g zahar pudra
  • un plic zahar vanilat
  • 2 lingurite ness dizolvat
  • sirop:
  • 200 ml apa
  • 2 lg zahar
  • o lingurita ness
  • o esenta de rom tare
  • + 200 ml frisca amestecata cu 2 lingurite ness dizolvat  
Portii: 12
Timp de preparare: sub 90 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Prajitura semiparfe:

Aprindem cuptorul la 180 grade.

1. Facem blatul, care este unul absolut delicios datorita nucii: se separa ouale...galbenusurile se freaca spuma cu zaharul praf, apoi se adauga nutella si se amesteca bine. ( reteta prevede aici cacao, dar eu m-am gandit ca ar fi mai cremos blatul si mai gustos cu putina nutella...). albusurile se bat spuma tare cu cele 2 lg de zahar brun ( se poate si fara zahar, depinde cat de dulce  va place), se adauga apoi nuca macinata si praful de copt sins cu apa minerala, se amesteca usor pana la omogenizare, se amesteca apoi cele doua compozitii prin rasturnarea albusurilor in galbenusuri si se amesteca cu lingura delicat. La sfarsit se adauga faina, lingura cu lingura, amestecand la fel de usor. Se tapeteaza o forma cu ulei si faina ff bine ( tava mea a avut 30/23...o marime tare aiurea, oricum cam mare, ca blatul a iesit inalt...daca va place mai ingust, folositi o tava de 35/25). Se toarna compozitia si se baga la copt pana incepe sa se desprinda de pe peretii tavii si devine maronie lucioasa suprafata prajiturii (si testul scobitorii e f bun). Se rastoarna prajitura pe un prososp si se lasa asa pana se face crema.

2. Facem siropul: punem intr-o cratita 220 ml apa cu 2 lg de zahar si punem la foc pana ajunge in pc de fierbere ... luam de pe foc si lasam sa se domoleasca. Adaugam o lingurita de ness si esenta de rom. Lasam la racit

3. Facem budinca de ciocolata cu lapte...am lasat doar 300 ml lapte, desi reteta este cu 500, deoarece nu este prima data cand o fac si mi se pare mult 500 ml, deoarece consistenta budincii e foarte moale pentru o crema. Lasam budinca afara la racit , amestecand din cand in cand sa nu se faca pielita deasupra.

4. Frecam untul cu zahar pudra pana devine spuma, adaugam ness-ul si zaharul vanilat

5. Unim untul cu budinca pe rand cate o lingura, si omogenizam bine, sa nu se taie crema...aici nu stiu dinc e cauza la mine nu s-a omogenizat f bine, desi nu s-a taiat...dar a ramas asa cu mici particule se budinca neomogenizata...f inetresant....

6. Luam blatul de tort care este cu fundul in sus da? il insiropam  cu jumatate din cantitatea de sirop apoi il intoarcem pe un paltou cu fata in sus si insiropam si fata cu restul de sirop. blatul cu nuca necesita mult sirop fiind unul mai sec din cauza nucii...bineinteles ca se paote si fara sirop...reteta mea de parfe e fara sirop...aceasta prajitura putandu-se servi la mana...mie insa imi plac prajiturile insiropate si care se servesc la farfurie... asaaaa.... intindem crema peste blat si nivelam frumos cu un cutit umezit. Taiem apoi prajituta cu un cutit bine ascutit in trei bucati aproximativ egale pe latime si in patru pe lungime. Dam la rece pana facem frisca.

7. Vasul in care facem frisca il lasam cateva minute in frigider la rece, chiar in congelator daca aveti loc, iar frisca care urmeaza sa fie luata la bataie de asemenea tresa fie fff rece..asa se va bate fff bine....( eu am avut surpriza sa nu mi se bata frisca o data, cand am incercat sa o fac imediat ce venisem de la cumparaturi....am batut la ea de m-am plictisit, si nimic...de atunci mi-am invatat lectia).deci se bate frisca  f bine, cam 3 min necesita timp de batere, cel putin asta ce-o folosesc eu...apoi se adauga o l-ita de ness dizolvata cu o lg de apa. daca frisca e neindulcita, bineinteles ca se va adauga si zahar ( eu folosesc frisca gata indulcita).

8. Si iata pasul final: nu aveam de gand sa intind frisca peste crema tot asa in strat uniform...dar....vezi sa nu...crema era moale si frisca fff tare...bat nu alta...n-a fost chip...poate daca lasam parajitura la rece pana dimineata azi...dar nu era loc de asa ceva...asa ca am bagat frisca in forma si am inceput sa desenez pe prajitura. La ora 11 azi noapte alte idei nu mi-au venit , asa ca ...asta e rezultatul final ce se vede....

P.S. aaaaa...daca va intrebati unde-s bucatile lipsa din poza...intrebati-l pe sotul meu...care tocmai atunci sosise acasa de la fotbal cu un amic...restul deduceti ....( n-a mai fost timp de poze...)

Daca ti-a placut reteta noastra "Prajitura semiparfe" nu uita sa-i faci un review.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Cartofi țărănești - Gust și savoare într-un preparat tradițional

ieri la 10:57

Plăcinte rapide cu vișine - Desert delicios și ușor

pe 01.11 la 17:47

Baghete răsucite cu măsline - Rețeta simplă și aromată

pe 01.11 la 14:05

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

mihaelar63

1000 puncte

Rocsi

500 puncte

vasimur

251 puncte

 Adi

200 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

RETETA RECOMANDATA
Desert prajitura neagra cu visine si crema de unt cu bezea elvetiana