Iubim ciocolata, mai mult pe cea neagra, cea alba fiind cam dulce, dar combinate sunt de mare efect.
Si daca mai adaugam un blat cu multa nuca, iar cremele de ciocolata le separam cu niste biscuiti insiropati in cafea, se naste un desert demential, caruia cu greu ii rezisti.
.....Si amani startul dietei pentru lunea viitoare. :))))
Aveam nuca, albusuri ramase de la alte preparate, aveam ciocolata, biscuiti si amaretto, si mi-au trecut prin cap fel si fel de idei, cum sa le combin, dar ma batea gandul sa fac doua prajituri.
Voiam sa fac una cu ciocolata alba, alta cu ciocolata neagra, insa din doua a iesit doar una, dar foarte buna.
Pentru blat, presaram putina sare peste albusuri si le mixam spuma, apoi adaugam treptat zaharul si zeama de lamaie si mixam folosind treapta superioara a mixerului, pana cand obtinem o bezea ferma, care sa ramana pe peretii vasului, daca il intoarcem invers.
Adaugam apoi pe rand, faina cernuta impreuna cu praful de copt, nuca macinata fin, si nuca de cocos, amestecand usor, cu o spatula, pentru a nu se lasa prea mult, bezeaua.
De mentionat ca eu pun lingura usor mai cu varf, nu chiar rasa, asta in general la orice preparat.
Tapetam tava(28/40 cm) cu hartie de copt, presaram mai intai cele 200 g nuca, taiata grosier, apoi intindem compozitia de blat, cu mare atentie sa se pastreze nuca, asa cum am presarat-o.
Eu am pus compozitia cu lingura din loc in loc peste nuca, apoi am nivelat-o usor cu o spatula de tort.
Coacem blatul pentru 35-40 de minute la 180 de grade, dar testam si cu scobitoarea, pentru a fi siguri ca s-a copt.
Intre timp, preparam cremele in acelasi mod.
Adica, incalzim frisca lichida si desfacem ciocolata in ea, separat pentru fiecare tip de ciocolata.
Nu este necesar ca frisca lichida sa atinga punctul de fierbere, ci doar sa fie incalzita asa incat, ciocolata rupta in bucati, sa se topeasca, atunci cand o adaugam in frisca si o amestecam bine pana se omogenizeaza.
Dam apoi cremele obtinute, la rece, mai intai in camara, pana se tempereaza usor, apoi le trecem in frigider si le lasam cel putin 30 de minute.
Mixam apoi, pe rand, cremele racite, pana devin spumoase si le amestecam cu mascarponele.
Eu am folosit doar o cutie de mascarpone, de 250 g, dar am pus mai mult la crema cu ciocolata alba, pentru ca era mai subtire, iar la cea cu ciocolata neagra nu a necesitat decat 100 g.
Rasturnam blatul de prajitura invers si intindem crema de ciocolata neagra deasupra.
Trecem biscuitii prin cafeaua racita si amestecata cu amaretto si ii asezam peste crema, apoi intindem peste ei, crema de ciocolata alba.
Asezam jumatati de capsuni deasupra si presaram fulgi de ciocolata neagra, pentru un decor mai frumos.
Dam prajitura la rece, pentru cateva ore, apoi o putem portiona si savura cu mare pofta, chiar daca ingrasa.
1
Am optat pentru a adauga mascarpone la creme, pentru ca devin mai ferme si exclud astfel folosirea gelatinei.
2
Daca se doreste o crema si mai ferma, se poate adauga si putina gelatina, maxim 5 g la fiecare crema.