Pentru ca azi aniversam 4 ani de casatorie si pentru ca am ajuns la reteta cu nr. 200, aici pe bucataras.ro, v-am adus o prajiturica tare draga sufletului meu. Am aceasta reteta de la prietena mea din Bacau, Cristina. Singura completare a fost siropul de visine pe care l-am pus de-asupra. E o prajitura foarte gustoasa!
Pentru blat:
pentru glazura:
Cum preparam blatul:
Frecam untul cu zaharul, adaugam galbenusurile, cacao, laptele, faina si praful de copt.
Amestecam bine si punem totul intr-o tava (a mea 24x15 cm) tapetata cu hartie de copt si bagam la cuptorul preincalzit la 180 grade, timp de 20-25 min, pana trece testul scobitorii.
Lasam la racit si pregatim glazura.
Cum preparam glazura:
Punem un vas cu apa pe foc. In alt vas (pe care il punem deasupra, pe baie de aburi),punem albusurile, presaram putina sare si incepem sa mixam pana devine spuma. Adaugam treptat zaharul si mixam timp de aproximativ 10 minute, pana ce bezeaua devine tare si sticloasa.
Putem adauga spre sfarsit si putin amidon (are rolul de a nu se "lasa" bezeaua).
Punem glazura peste blatul usor caldut, nivelam, adaugam din loc in loc sirop de visine si cu ajutorul unei scobitori trasam niste cerculete, in toate directiile. :)
Lasam aproximativ 2 ore la temperatura camerei, astfel incat bezeaua sa se intareasca putin.
Portionam si servim.