Când am auzit prima dată de ”Prăjitura deșteaptă”, primul lucru pe care l-am făcut a fost să râd. :)) Mă-ntrebam ce denumire mai e și asta? Doar n-o fi vreo prăjitură care se gătește singură... :)
Chiar asta și este. E o prăjitură care își face singură treaba.
Dacă n-ați încercat încă prăjitura care are nevoie doar de ”mânuța gingașă a unei mămici” care s-o ajute să crească frumoasă și încrezătoare, găsiți aici pașii:
Cele 250 g de unt se pun la topit, după care se lasă să se răcească puțin.
Într-un castron încăpător punem gălbenușurile, zahărul, vanilia și cele două linguri de apă, mixându-le pentru a le omogeniza. În compoziția obținută, adăugăm untul topit și ușor răcit. Mixăm, după care presărăm făina ( de preferat cernută ) și mixăm din nou până când se încorporează complet. Adăugam laptele și coaja de lămâie, după care albușurile bătute spumă cu un praf de sare, de data aceasta amestecând ușor cu telul.
Nu vă speriați!!! Știu că ați obținut o compoziție ciudată pentru o prăjitură. Ceva în genul unei supe cremă. :)) Perfect, este exact ceea ce trebuie!
Acum, puneți mâna pe tava și hârtia de copt. :) Știți ce aveți de făcut: puneți hârtia în tavă, apoi compoziția rezultată.
Și-acummm, cu tava la cuptor! Timp de o oră, la foc mediu, în cuptorul preîncălzit, prăjitura se va alege singură iar surpriza de la final va fi una pe măsură!
O cremă densă, între două foi delicioase!
1
1. nu bateți albușurile decât spre final, după ce ați obținut compoziția în care trebuie să le încorporați. Altfel, riscați să obțineți un fel de slăninuță dulce. :))
2
2. în locul cojii de lămâie puteți adăuga frunze de mentă rupte sau pisate.