Tot vazand prajitura cu nuci caramelizate postata de frumoasa MyCookingLife (si prajitura si fata) m-am gandit sa incerc si eu ceva asemanator.Cum voiam si ceva acrisor prin ea langa acel dulce ,m-am gandit si hai la teaba !
Blaturile:
Am facut 3 blaturi separate ,din cate trei albusuri si ce mai scrie la ingredinte ,astfel:
Se bat 3 albusuri spuma cu un varf de cutit sare ,apoi se pun pe rand 6 linguri de zahar,batandu-se energic dupa fiecare lingura.Se pune un pic de zeama din lamaie si se mai bate si pe baie marina.Se trage de pe foc ,se bate in continuare ,se incorporeaza esenta de rom si nucile pisate (trei linguri)marunt.
Se intinde in foaie si se coace pe foaie de copt unsa cu unt sau margarina,pusa pe fundul unei tavi , la foc foarte mic .Cam 1/2 ora dureaza.Se dezlipeste blatul cand s-a racit.
Se repeta operatiunea pentru inca doua blaturi.
Crema nr.1:
Galbenusurile se freaca cu zaharul pana se fac spuma .Se adauga laptele si se omogenizeaza.Se pune pe baie marina si se amesteca mereu.Nu parasiti locul de munca ,pericol de a se face oua ..omleta cu jumari!!!
Se amesteca pana se face o crema de consistenta unei smantani .Nu insistati sa se ingroase mai mult pentru ca exista pericolul branzirii cremei.
Se lasa la racit.
Untul, la temperatura camerei , se freaca pana se face o crema .Se adauga in el,lingura cu lingura ,crema de galbenusuri .
Crema nr.2:
Merele se spala ,se curata de coaja si se se dau pe razatoare,pe cea cu gauri mai mari un pic,nu pe cea foarte fina.Se pun pe foc si se fierb cu putina zeama de lamaie pana isi lasa zeama proprie .Se pun apoi doua, trei linguri de gris si se fierb bine.Nu am mai pus zahar pentru ca exista suficient in celelalte.
Asamblarea:
Blatul de bezea se suprapune cu cremele de vanilie si mere .Se termina cu un strat de crema de vanilie peste care se pun nuci prajite si caramelizate pisate mai grosier.