Desi aceasta prajitura este printre preferatele mele,totusi pana astazi nu am facut-o niciodata.Bunica mea o facea cand eu eram copil si mi se parea delicioasa desi in acele vremuri nu se gaseau atat de multe ingrediente si condimente cu care sa se poata aromatiza deserturile.
Am luat aceasta reteta de la o fata frumoasa Rocsy Ciobanu,o bucatarasa talentata (bucataras.ro) si profit si de aceasta ocazie sa ii multumesc,dar am modificat-o putin pentru a fi mai aproape de preferintele mele :)
Foile: Intr-un castron am batut bine ouale,apoi am adaugat zaharul si am continuat sa bat pana cand zaharul s-a topit. Am adaugat apoi uleiul,laptele si bicarbonatul stins cu putina zeama de lamaie,esenta,coaja de lamaie si la final,am adaugat usor,amestecand mereu faina.Pentru ca aluatul se ingroasa,dupa ce se adauga toata cantitatea de faina,am trecut de la amestecat la framantat :)..eu am mai avut nevoie de un praf de faina pentru ca aluatul era un pic cam lipicios.
Am lasat aluatul deoparte sa se odihneasca si am pregatit intre timp umplutura.
Umplutura: Am spalat si curatat merele,apoi le-am dat pe razatoarea mare.Intr-o cratita am pus untul,semintele de cardamon din pastai si merele rase pe care inainte de a le pune in cratita le-am stors foarte bine. Am pus apoi umplutura pe foc pana cand merele s-au inmuiat.
Pe blatul de lucru,am presarat faina,am taiat aluatul in 2 parti egale,am intins o foaie din prima bucata,am asezat-o intr-o tava tapetata cu hartie de copt,am presarat pe foaie si putin gris si am intepat-o din loc in loc cu o furculita,am pus apoi merele si la urma si cea de-a doua foaie,am uns deasupra cu galbenus de ou si am dat prajitura la cuptor la foc mic pentru aproximativ 40-45 min.
Dupa ce am scos prajitura din cuptor am presarat pe ea zahar pudra.
Pofta mare!