Este o prajitura aromata, cu foi usor sfaramicioase si umplutura de dovleac.
Incepem cu umplutura care trebuie preparata pe foc, apoi lasata la racit.
Curatam dovleacul de coaja si de seminte si il trecem prin robot sau il dam pe razatoarea mare(cine are rabdare), eu il trec prin robot, dar nu il maruntesc de tot.
Dovleacul l-am cantarit curatat.
Punem dovleacul int-un vas la foc incet, impreuna cu zaharul si scortisoara si mestecam in el din cand in cand.
Il lasam pe foc pana se formeaza sirop si se inmoaie putin dovleacul( cam 10 minute), apoi il ridicam de pe foc, adaugam grisul, omogenizam si lasam vasul la rece.
Intre timp preparam foile.
Intr-un bol frecam untul cu zaharul si putina sare pana devine spumos, apoi adaugam ouale si omogenizam.
Adaugam iaurtul si praful de copt amestecat cu bicarbonatul si 2-3 linguri de faina.
Eu obisnuiesc sa cern praful de copt impreuna cu bicarbonatul si faina pentru a se uniformiza.
Eu am avut iaurt de la tara, care de regula este mai acid decat cel din comert si are textura mai subtire.
Aciditatea iaurtului ajuta la diluarea imediata a prafului de copt si a bicarbonatului.
Impartim compozitia in doua parti egale.
Intr-una din compozitii adaugam cacaoa si esenta de cafea, iar in cealalta esenta de portocale.
Incorporam in fiecare faina cat cuprinde, astfel incat aluatul sa nu fie prea tare ca la paine, va ramane putin lipicios.
Ungem masa de lucru cu putin ulei si framantam putin aluatul pe masa pentru a se omogeniza bine. Apelam la ajutorul uleiului pentru a nu se lipi aluatul de maini, adica mai turnam cate putin ulei in maini si pe masa de lucru.
Procedam asa cu ambele parti de aluat, apoi il lasam la odihnit pana cand se raceste umplutura.
Tapetam tava cu hartie de copt sau o ungem cu ulei si o tapetam cu faina, dupa preferinte.
Intindem aluatul alb in tava, il intepam cu furculita din loc in loc, turnam compozitia de dolvleac, o nivelam, apoi intindem aluatul cu cacao deasupra.
La fel il intepam si pe acesta din loc in loc cu o furculita.
Dam tava la cuptor pentru 45 de minute la 180 de grade.
Eu am folosit o tava de 26/40 cm, dar puteam folosi una si mai mare, deoarece foile au crescut foarte mult.
Este o prajitura foarte buna, pentru cei carora le place dovleacul!
1
Prajitura se va portiona rece.
2
Se poate pudra cu zahar.
3
Daca se formeaza prea mult sirop la umplutura de dovleac, acesta se poate scurge, sau se va folosi mai mult gris.
4
Foile devin mai sfaramicioase incepand de a doua zi din cauza bicarbonatului(daca mai rezista prajitura pana a doua zi)