E ciocolina, nu ciociolina.....am vazut eu o reteta la bucataras Lavinia si mi-a placut,m-am inspirat, ca nu ma pot abtine si nu pot sa urmez o reteta cap coada, cam fac eu ce-mi trece prin bibilica......
Mai intai, asezam o cratita cu apa pe foc sa fiarba. Intr-un castron de inox, punem cacao cu 150 g zahar, adaugam frisca lichida, amestecam, asezam castronul peste cratita cu apa fierbinte, amestecam si adaugam si ciocolata rupta bucatele. Amestecam bine pana se topeste zaharul si ciocolata. Tragem castronul de pe aburi si adaugam galbenusurile, unul cate unul, amestecam bine si repede. Albusurile cu un praf de sare se bat spuma, se adauga restul de zahar, 50 g si se mixeaza bine. Impartim crema de ciocolata in doua parti egale. Intr-o parte, adaugam faina si praful de copt, omegenizam si apoi adaugam spuma de albusuri, cu miscari lente de jos in sus. Tapetam cu hartie de copt o forma patrata, 24/24, cu pereti detasabili, turnam compozitia in forma si dam forma la cuptorul preincalzit, este gata cand trece testul scobitorii. cat sta blatul la cuptor ne ocupam de crema. Mixam untul la temperatura camerei, adaugam esenta de rom si putin cate putin din crema de ciocolata, oprim 2 linguri de crema de ciocolata. Omogenizam bine, apoi incorporam amestecul ce nuca cu gem de prune. Cele 2 linguri de crema de ciocolata le amestecam cu 200 ml frisca batuta ( am folosit smantana dulce cu 30% grasime pentru obtinerea de frisca). Acest amestec il folosim pentru decor.
Dupa ce blatul s-a copt, il lasam sa se raceasca bine, apoi il taiem in doua, insiropam cu sirop de visne, intindem mai mult de jumatate din crema peste primul blat, apoi asezam blatul al doilea, intindem restul de crema, portionam si ornam cu frisca amestecata cu crema de ciocolata, peste, ornam cu sos de ciocolata.