Pentru ca aveam niste mere la congelator, m-am gandit sa fac niste pariziene, dar apoi mi-am amintit ca am multi biscuiti si trebuie consumati, asa ca am facut aceasta prajitura foarte bogata in ingrediente si foarte aromata.
Mai intai am decongelat merele si le-am pus pe foc impreuna cu zaharul si scortisoara.
Le-am lasat pe foc aproximativ 10 minute, mestecand din cand in cand, pana cand s-a format sirop, apoi am adaugat grisul si am stins focul.
Intr-un bol am sfaramat biscuitii pe care i-am amestecat cu nuca taiata.
Laptele l-am pus pe foc impreuna cu untul, sarea si zaharul si l-am lasat pana la dizolvarea tuturor ingredienteleor, dupa care l-am pus peste biscuiti si am mestecat rapid sa se patrunda toti.
Am tapetat o tava de 24/30 cm cu hartie de copt si am asezat blatul de biscuiti pe care l-am nivelat bine presandu-l usor cu mainile ude.
Peste biscuiti am pus compozitia cu mere si am dat tava la cuptor pentru 15 minute la 180 de grade.
Pentru crema, am amestecat intr-un vas galbenusurile cu sarea si zaharul, apoi am diluat cu putin lapte rece si am adaugat faina.
Restul de lapte l-am adaugat fierbinte peste compozitia formata si am pus vasul pe foc.
Am fiert crema la foc mediu, mestecand continuu, pana s-a ingrosat si a inceput sa faca basicute pe margini. Inainte de stingerea focului, am adaugat esenta.
Untul l-am frecat cu zaharul vanilat pana a devinit spumos si l-am amestecat cu crema racita mixand cate putina crema peste unt pana o adaugam pe toata.
Am portionat prajitura racita si am ornat-o cu crema de vanilie.
Am adaugat si cate o jumatate de nuca pentru decor.
Este delicioasa si foarte aromata, putin acrisoara de la mere.
1
Albusurile se pot bate cu putin zahar si zeama de lamaie si se incorporeaza in crema racita(eu le-am folosit la alt desert).
2
Cantitatea de zahar variaza in functie de preferinte, noi preferam deserturile mai putin dulci.
3
Daca merele nu sunt prea suculente nu se va mai adauga gris.