Cu dedicatie speciala pentru voi dragii mei bucatarasi dragalasi....5 ani si 1001 de retete cu povesti alaturi de voi, oameni minunati...am inceput intr-o joaca si am continuat numai si numai datorita voua aici pe bucataras.ro!
Si ca sa va rasfat, am facut ceva la ce ma pricep cel mai bine( zic eu :))) :D si nu stiu daca sa ma credeti LOL)....placinte delicioase cu multa umplutura( ca doar ne rasfatam) si un gust divin! Sa va mai spun cum miroase in bucatarie? Ala bala portocala...ce frumos miroase....ce-o fi la bucatarie...ceva ce imi place mie...va imbratisez cu mareee drag!
P,S...nu stiu care fotografie e mai reusita...asa ca va las sa alegeti voi :D
Aluat:
Umplutura:
Pentru bunatatea asta aveti nevoie de mult timp, asa ca e bine sa stiti ca sa luati in calcul.
Aluatul trebuie sa creasca pana aproape isi tripleaza volumul.
Faina o vom cerne inainte de folosire. Ideal ar fi sa aveti toate ingredientele la temperatura camerei, dar daca nu exista solutii, veti incalzi usor compozitia lichida intr-un vas , pana la o temperatura potrivita usor calduta( nu fierbinte).
Aveti nevoie ca si la cozonac de caldura in bucatarie asa ca daca aveti plimbareti pe usi trimiteti-i de acasa :)))).
Dupa ce am cernut faina, asezam in mijloc drojdia uscata( nu necesita dizolvare), punem laptele la foc mic cat sa se incalzeasca putin si in el inmuiem bine untul, nu pana se va topi.
Ouale cu zaharul le mixam pana se albesc adaugam untul pe care-l scoatem cu grija cu o paleta din lapte, mixam 3 minute, adaugam si laptele, apoi vanilia, mixam inca putin si dam vasul deoparte. In acest punct daca simtim prea rece compozitia o incalzim usor inainte de a o pune peste faina.
Punem peste faina compozitia lichida si incepem sa framantam aluatul. In zece minute este gata si-l putem infaina si lasa la crescut. Eu am acoperit vasul cu un stergar si l-am pus langa ochiul deschis al aragazului. A durat undeva in jur de 2 ore si jumatate cresterea, am luat aluatul l-am pliat spre interior de 3 ori si l-am intors pe planseta infainata, am lasat aluatul sa se odihneasca pana m-am ocupat de umplutura. Puteti face asta si inainte daca doriti.
Eu am facut niste placinte uriase si pentru acest lucru am rupt bucati din aluat de marimea unei mingii de tenis, daca doriti placintele mai mici(dar este posibil sa coaceti 3 tavi si nu doua) rupeti bucati mai micute.
Am intins cu sucitorul fiecare bucata cat am putut de mult( dar atentie nici foarte subtire sa nu se rupa aluatul), am pus umplutura multa, in jur de doua linguri, am pliat apoi spre interior cate un coltisor pana am strans toata placinta. Nu va faceti griji daca iese branza pe afara, puneti stafide in mijloc.
Am lasat apoi la crescut in tava tot langa ochiul aragazului pana am preparat toate placintele. Le-am uns cu galbenus amestecat cu lapte si le-am copt la 280 de grade 30 de minute fiecare tava( nu puneti mai mult de sase bucati in tava).
Nu scoateti placintele inainte sa intoarceti una in tava si sa vedeti ca s-au rumenit si la baza.
Lasati placintele la racit putin...insa va garantez ca le veti devora fierbinti :))))) Vai! Sunt o minunatie!