Plov

de dentistutza in Oaie, 12 Apr 2011 | 11143 vizualizari

 

O reteta de pilaf- traditional gatit cu oaie specifica popoarelor din Asia Centrala. Eu am primit-o acum multi ani de la prietena mea Na'yma originara din Buchara. Am copilarit printre bucharini si am participat la evenimente traditonale-nunti sau logodne-unde bucatele erau servite pe tipsii uriase, rotunde, incarcate cu bunatati. In primul rand se seveau barbatii, apoi femeile si copiii, iar regula era ca se manca cu mana, facand in causul palmei un cocolos de orez cu carnita. Obligatoriu se folosea doar mana dreapta pentru a servi din tava-gigant, deoarece mana stanga este considerata "impura" fiind folosita pentru alte necesitati fiziologice. Interesant ar fi un mic detaliu cultural, acela ca infractorii condamnati erau pedepsiti prin taierea mainii drepte cu care-se presupunea- ar fi comis infractiunea. Pe langa restul consecintelor tragice ale acestei pedepse, era si aspectul legat de faptul ca o persoana ciunga de mana dreapta nu mai avea voie sa manance din vasele comune...
In acele zone se fploseste si grasimea de oaie . Eu am folosit miel si, evident, ulei!!!
Dar deja divaghez si ma indepartez de esential care este acum "plovul" acest pilaf cu miel, moale, gustos si parfumat.....pentru care avem nevoie de:

 

INGREDIENTE

  • 4 cepe maricele tocate
  • 4 morcovi rasi pe razatoarea cu ochiuri mici
  • 1/2 cana ulei
  • 2 cani orez basmati sau cu bob lung
  • bucati de carne de miel de dimens. potrivita dupa plac
  • apa calda
  •  sare, piper
  • 1/2 lingurita  camoun
  • 1/2 lingurita chimen macinat sau daca nu aveti, seminte
  • 1 lingurita rasa zahar
  • 2 frunze dafin
Portii: -
Timp de preparare: sub 60 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Plov:

Intr-un vas incapator ( ceaun de preferinta) se pune uleiul la incalzit. Incepem cu ceapa tocata care se pune la calit. Cand incepe sa se aureasca, se adauga bucatile de carne care se sareaza si pipereaza putin si se lasa pe foc potrivit sa se rumenesaca usor pe toate partile. Apoi se adauga morcovii rasi, peste carne fara a amesteca.   Se condimenteaza cu sare, piper, camoun,chimen, zahar si foile de dafin.Se toarna apa calda cat sa ajunga la nivelul morcovilor se acopera si se lasa pe foc mic cam 15-20 minute.

Orezul se spala sub jet de apa rece, in sita, pana curge apa limpede. Se scurge, se pune cu grija peste morcov, iarasi fara a amesteca, se mai da un praf de sare peste orez, se completeaza cu apa cat sa acopere orezul (nu mai mult) se acopera si se lasa sa se gateasaca cam 40 minute. Din cand in cand, cu o furculita se fac mici tunele in orez ca sa urce aburul, FARA sa amestecam.

Se rastoarna pe un platou intins pentru a servi.

TIPS-URI

1

cantitatea de condiment este variabila si se poate ajusta dupa gust

2

iese foarte gustos si cu pulpe de pui dezosate sau nu

Daca ti-a placut reteta noastra "Plov" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

COMENTARII (12)

dentistutza 1

12.04.2011, 17:49

mona, multumesc de apreciere
nu am trait in uzbekistan....

Cris2711 1

12.04.2011, 17:58

Mihaela11_jo 1

13.04.2011, 00:05

Multumesc; la noi ii spune "camun" turcesc

COMENTEAZA

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

mihaelar63

1000 puncte

Rocsi

500 puncte

vasimur

251 puncte

 Adi

200 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

RETETA RECOMANDATA
Mansaf(cea mai veche mincare beduina)