Nu am respectat o reteta anume..sunt amintiri din copilarie, cum vedeam a mama. Au iesit mai groase ca ale mamei dar bune de tot..cu multa umplutura (cum imi place mie)
- Curatam cartofii de coaja si ii punem la fiert in apa cu sare. Cand au fiert ii scurgem de apa (pastram apa in alt vas), ii zdrobim si adaugam ulei. Ii lasam la racit.
- varza murata maruntita se spala din 2 ape sa nu fie foarte sarata. Stoarcem si o calim bine in putin ulei.
- Intr-un vas punem faina si facem loc la mijloc unde punem drojdia cu sare si lapte caldut. Lasam acoperit vasul asa ca sa dospeasca putin maiaua si apoi amestecam aluatul cu mainile, adaugand din apa de pe cartofi (dar rece), atat cat cuprinde, sa iasa un aluat mai moale si elastic. Framantam bine pana se desprinde aluatul de pe peretii castronului. Lasam la dospit cca 1/2 h la loc cald si acoperit.
- Scoatem aluatul pe masa si il impartim in gramajoare . Eu pe blatul unde am lucrat aluatul am uns cu ulei (nu am adaugat faina). Intindem aluatul putin cu mana -punem in mijloc o gramajoara (mai mare daca va place cu multa umplutura) de umplutura (eu am pus din amandoua adica cartofi+varza), impachetati si apoi cu sucitorul faceti placintele mai subtiri si rotunde.
Punem tigaia la incins , ungem cu ulei cu pensula si prajim placinta pe ambele parti. Repetam cu toate la fel.