Placinta si melci cu mere (de post)

de _Alina_ in Dulciuri, 10 Dec 2014 | 3431 vizualizari

 

Nu stiu cum sunt altii, dar eu cum simt miros de iarna cum pornesc cuptorul.

 

INGREDIENTE

  • Sirop de zahar ars
  • 150 g zahar
  • 120 ml apa
  • Aluat:
  • 900 g faina de grau (+extra pentru modelat)
  • 350 ml apa calda
  • siropul de zahar ars (150 ml)
  • 50 g drojdie proaspata
  • 50 ml ulei floarea soarelui
  • 1 lgt zahar
  • 1/2 lgt sare
  • Umplutura:
  • 1200 g mere (cantarite dupa ce au fost curatate de cotor)
  • 100 g zahar
  • 150 g miez de nuca
  • 1 lgt scortisoara
Portii: -
Timp de preparare: peste 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Placinta si melci cu mere (de post):

Sirop zahar ars:

   Prepari siropul punand zaharul cu 50 ml apa intr-o cratita cu fund dublu. Amesteci si lasi pe foc pana cand zaharul este complet dizolvat si capata culoare maronie. Adaugi restul de apa, amesteci si opresti focul. Lasi lichidul sa se raceasca pana la temperatura de 30-35 grade Celsius, apoi il poti intrebuinta la aluat.

   Aluat:

 1. Pune faina intr-un vas, fa o adancitura in mijlocul ei. Dizolva drojdia in apa calduta si pune-o impreuna zaharul in mijlocul fainii. Lasa la dospit 10 minute. 

2. Pune siropul de zahar ars si sarea in cumpozitie si framanta pana cand obtii un aluat omogen. Adauga uleiul si framanta 1-2 minute. Acopera vasul cu un prosop si lasa aluatul la dospit intr-un loc caldut, lipsit de curenti o ora. Intre timp pregatesti umplutura.

     Umplutura:

1. Da merele prin razatoare sau le poti marunti cu un robot de bucatarie (cum preferi).

2. Pune-le intr-o cratita cu fund dublu impreuna cu zaharul si cu zeama de la 1/2 lamaie. Le lasi la foc potrivit de 15 minute, amestecand din cand in cand. Cand s-au inmuiat opresti focul, adaugi scortisoara si miezul de nuca tocat si amesteci. Lasi sa se raceasca complet inainte de a trece la asamblat.

   Asamblare:

Melci :

1. Imparti aluatul in doua, o parte o vei folosi la melci, iar cealalta parte la placinta. 

2. Imparti prima parte in 10 bucati. Intinzi fiecare bucata, formand un oval. Pui o lingura de umplutura pe o margine si rulezi. Prinzi de capatul ruloului si rotesti.  

3. Pui melcii intr-o tava tapetata cu hartie de copt si lasi sa dospeasca 10 minute acoperiti cu un prosop.

4. Introduci in cuptorul preincalzit la 200 grade celsius, pe treapta incalzire superioara si inferioara, pentru 20 min, sau pana cand se rumenesc.

 Placinta:

1. Ungi o tava (26 cm diametru) cu ulei si o tapetezi cu faina.

2. Imparti aluatul ramas in doua. Intinzi o parte sub forma unui disc cu grosimea de 0.5-0.7 cm, o asezi in tava, pui deasupra umplutura ramasa. Intinzi si cea de-a doua bucata de aluat, optional decupezi cu o forma mijlocul discului, il pui deasupra umpluturii si bagi marginile in tava, acoperind marginea discului de aluat de desubt.

  3. Introduci in cuptor pentru 30 minute, la 200 grade Celsius, sau pana cand se rumeneste. Dupa ceoscoti din cuptor, o ungi cu putin sirop.

Nota: - eu am pus merele cu tot cu coaja fiindca sunt mai gustoase. Daca le decojiti aveti grija sa pastrati cantitatea propusa in reteta.

Daca ti-a placut reteta noastra "Placinta si melci cu mere (de post)" nu uita sa-i faci un review.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Tiramisu cu căpșuni - Desert delicios la pahar

ieri la 15:59

Rasol de vita la cuptor - Reteta pentru o friptura suculenta si frageda

de Caty 2

pe 01.07 la 19:36

Vinete umplute cu carne - Bune de te lingi pe degete

de laura_n 7

pe 01.07 la 15:43

Supă cremă de sparanghel și broccoli - Simplă și gustoasă

pe 01.07 la 11:22

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Rocsi

2505 puncte

Caty

2086 puncte

Constelatialeu

1012 puncte

bucatarasa

550 puncte

vasimur

161 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola

Răsfață-te cu o salată fresh și sofisticată, combinând nectarine caramelizate, brânză gorgonzola și... citeste mai mult » Vezi alte 25 de retete cu gorgonzola

Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia
RETETA RECOMANDATA
Desert Prajitura cu mere