O delicatesa de post, tare aspectuoasa si consistenta:)
*Pentru inceput...
1.Pornim cuptorul si il preincalzim la 180 de grade.
2.Tapetam cu ulei 6-8 forme ceramice (depinde de marime) si pe fundul lor punem cate o bucata de hartie cerata decupata in forma rotunda.
3.Desfacem aluatul foietaj din pachet si il intindem pe masa pudrata lejer cu faina.Taiem cercuri potrivit de mari in asa fel incat sa ne ajunga sa tapetam fiecare forma inclusiv pe lateral.
4.Cand am terminat de tapetat toate formele cu aluat foietaj, decupam surplusul si dam formele la rece pana pregatim umplutura.
*Pregatim umplutura asa:
1.Morcovii ii taiem in cubulete marunte si ii calim intr-o tigaie in care am pus putin ulei de masline.Cand sunt gata si s-au inmuiat, ii rasturnam intr-un castron mai mare.
2.Ceapa curatata o taiem rondele marunte, o calim in putin ulei si apoi adaugam ciupercile taiate lame.Condimentam cu condiment pentru ciuperci, mai calim 5 minute la foc mic, dupa care le adaugam peste morcovi.
3.Cartofii curatati de coaja ii punem intr-o tigaie la calit cu putin ulei, ii condimentam cu sare afumata, piper si adaugam cateva crengute de cimbru.Ii lasam la foc mic cam 10-15 minute amestecand din cand in cand pana acestia se inmoaie.
4.Intre timp punem laptele intr-o cratita pe foc impreuna cu usturoiul ras pana acesta se infierbanta foarte bine. 5.Cand luam cartofii de pe foc, turnam peste ei laptele de soia fierbinte si ii amestecam cu o lingura de lemn.Nu trebuie sa se sfarme de tot, doar cat sa se inmoaie putin amestecul, dupa care ii rasturnam in castronul mare.
6.Adaugam peste toate ingredientele din castron si porumbul, trei parti din cascavalul ras, patrunjelul tocat si amestecam bine cu o lingura.
7.Potrivim gustul cu sare afumata si piper, dupa care punem vasul deoparte.
8.Scoatem de la rece formele cu aluatul foietaj, le intepam pe fund cu o furculita si asezam o bucatica de hartie de copt pe fundul fiecarei forme.
9.Punem peste hartia cerata orez, sau fasole...orice fel de greutate si dam formele la cuptor, la foc potrivit spre iute pentru 8-10 minute, sau pana se fac aurii.
10.Le scoatem din cuptor si rasturnam orezul ....sau fasolea...sau greutatea pe care am pus-o si indepartam hartie cearata.
11.Umplem apoi fiecare forma cu amestec de legume si apoi taiem deasupra cate un capacel din aluat foietaj pe care il sigilam foarte bine cu dintii unei furculite.
12.Intepam si capacul in cateva locuri si ii mijloc ii punem un con de hartie ca sa nu se umfle prea tare.
13.Radem deasupra cascavalul ramas pe razatoarea mica si apoi dam formele la cuptor, la foc mediu spre iute pentru 15-20 de minute, sau pana cand capacul este bine rumenit si are o culoare aurie.
14.Cand au acest aspect, le scoatem, le lasam sa se tempereze putin dupa care le servim fie din forma in care le-am copt, fie le scoatem din forma.
*Cat timp stau placintele la cuptor pregatim morcovii glazurati. Procedam astfel:
1.Punem morcovii intr-o tigaie, punem putin ulei de masline, o lingurita de zahar si o piscatura de sare.
2.Lasam pe foc cam 4-5 minute pana morcovii incep sa se inmoaie putin.
3.Cand sunt gata ii luam de pe foc si ii punem deoparte.
*Servire:
1.Cand placintele s-au copt le scoatem , indepartam conul de hartie si in locul lui infigem cate un morcovi glazurat.
2.Servim placinta calda sau fierbinte ...fiecare cum doreste, decorata cu crengute de cimbru. S-aveti pofta mare!!!