Placinta "galette des rois"

de Catalina L in Dulciuri, 5 Ian 2016 | 5979 vizualizari

 

Va propun o reteta clasica de "galette des rois" cu crema frangipane.
Crema frangipane este un amestec de crema de vanilie si de crema de migdale.
Pe 6 ianuarie sarbatorim Boboteaza sau Epifania.
Sarbatoarea Bobotezei este cunoscuta atat in Biserica Ortodoxa, cat si in Biserica Romano-Catolica.
Ortodocsii praznuiesc botezul Mantuitorului in apele Iordanului de catre Sfantul Ioan Botezatorul.
Cand Mantuitorul a aparut pe malul Iordanului, Sfantul Ioan Botezatorul, luminat de Duhul Sfant, l-a recunoscut si l-a aratat multimilor. Momentul in care Mantuitorul Iisus Hristos a primit botezul este consemnat de toti cei patru evanghelisti.
Catolicii celebreaza pe 6 ianuarie Epifania, care simbolizeaza anuntarea nasterii lui Hristos regilor magi, care au venit sa-l vada pe pruncul abia nascut, aducandu-i daruri, aur, smirna si tamaie.
In Franta, cu aceasta ocazie se serveste un fel de placinta numita "la galette des rois", care pe vremuri era impartita in tot atatea felii cati comeseni erau, plus una. Felia suplimentara, denumita "a Bunului Dumnezeu" sau "a Fecioarei", era oferita primului sarac care aparea in fata familiei.
Un obicei actual consta in ascunderea unei figurine, reprezentand un rege mag, in interiorul placintei, iar cel dintre meseni care va descoperi figurina in portia sa va fi regele zilei.
In Belgia si in Olanda exista, de asemenea, traditia prepararii unui desert cu crema de migdale, similar celui pregatit in Franta. Cel mai tanar dintre membrii familiei se ascunde sub masa pentru a alege feliile pentru fiecare, iar cel desemnat regele zilei isi alege o regina. In timpul acestei zile, copiii strabat strazile intonand cantecul stelei si intra in case pentru a primi mandarine si bomboane, traditie pe cale de disparitie in Belgia, dar pastrata inca in regiunile de provincie flamande.
In Spania sau in unele regiuni din Italia, copiii asteapta cadouri de la regii magi pe 6 ianuarie, zi dedicata petrecerii.
(sursa:  http://protv.md/)

 

INGREDIENTE

  • 1 galbenus de ou
  • 2 foi rotunde de aluat de foietaj
  • 2 ouă întregi,
  • 80g zahăr pudră
  • 50g unt
  • 150g pudră de migdale

Crema de vanilie:

  • 125 ml lapte,
  • vanilie pudra (sau esenţă de vanilie)
  • 1 gălbenuş
  • 1 lingura amidon de porumb
  • 30 g de zahar
Portii: 6
Timp de preparare: sub 30 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Placinta "galette des rois":

Incepem cu crema de vanilie:

Se pune la-ncalzit laptele cu 15 g de zahar si vanilia.

Frecam galbenusul de ou cu restul de zahar, adaugam amidonul si amestecam bine.

Se toarnă deasupra laptele fierbinte, amestecand bine cu un tel.

Se pune la foc mic amestecand mereu ca sa nu se prinda de fund, pana cand crema se ingroasa.

Luati de pe foc si lasati sa se raceasca- amestecati din cand in cand.

Intre timp frecati untul cu zaharul, adaugati treptat ouale si pudra de migdale. 

Adaugati crema de vanilie racita si amestecati. Lasati la rece 30 de minute.

Aşezăm un disc de aluat de foietaj într-o tavă, pe hârtie de copt. 

Punem cremă frangipane în  mijloc lăsând marginile libere.

Cu un penson ungem marginile cu ou batut sau cu apa .

Ascundem figurina şi acoperim cu cea de-a doua foaie. Sudam marginile.

Ungem foaia de deasupra cu galbenusul bătut şi amestecat cu 1 lingura de lapte rece.

Putem apăsa maginile cu o furculiţă ca să se lipească bine si trasa linii sau forme cu dosul unui cutit.

Eu am decupat jumatati de cercuri pe margine cu care apoi am facut o floare in mijloc.

Punem placinta 20 minute la rece până se încinge cuptorul, apoi coacem timp de 10 minute la 200°C apoi reducem la 180°C si coacem inca 20 de minute.  

Se serveste calduta cu cidru (cidrul este o bautura slab alcoolica  3 – 8%, obtinuta prin fermentarea fructelor, mai ales a merelor sau perelor, dar si a gutuilor la o temperatura de 4 – 16° Celsius).  

Vive le roi !!!  

TIPS-URI

1

se serveste calduta

Daca ti-a placut reteta noastra "Placinta "galette des rois"" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

COMENTARII (21)

miki_a 1

06.01.2016, 11:44

Felicitari pentru toate :introducere, reteta, poze!!! Minunate toate!

Micutza Luana 1

06.01.2016, 13:13

foarte interesanta , vreau si euuuu

Gherca Daniela 1

06.01.2016, 20:28

COMENTEAZA

Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Pește cu sos de vin și usturoi - Rețeta gourmet și ușor de preparat

pe 28.06 la 15:45

Tartă fragedă cu fistic și căpșuni - Rețeta delicioasă și simplă

pe 28.06 la 15:15

Chipsuri de zucchini cu sos tzatziki - Aperitiv grecesc savuros

pe 28.06 la 10:59

Unt de casa - Reteta simpla si rapida

pe 27.06 la 17:54

TOP
utilizatori

Rocsi

1353 puncte

oanapl

1012 puncte

Constelatialeu

1007 puncte

RODIMUR

973 puncte

Panacris

345 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola

Răsfață-te cu o salată fresh și sofisticată, combinând nectarine caramelizate, brânză gorgonzola și... citeste mai mult

Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Cum a salvat Winston Churchill brânza Gorgonzola
citeste mai mult
Cum a salvat Winston Churchill brânza Gorgonzola
RETETA RECOMANDATA
Plăcintă cu brânză