Mirosul plăcintei cu mere este unul care îți umple casa și sufletul. Un desert specific toamnei, dar nu numai. Îmi place foarte mult contrastul dintre crusta ușor crocantă și merele suculente și aromate.
Făina, praful de copt și sarea se amestecă într-un bol. Adăugăm untul rece, tăiat bucățele, și frământăm rapid până când compoziția este asemănătoare unui pesmet. Apoi adăugăm 4-5 linguri de apă rece și frământăm pentru a obține un aluat omogen. În funcție de făină s-ar putea să aveți nevoie de 1 ou pentru a lega aluatul. După ce am obținut un aluat compact îl punem în folie și îl lăsăm la frigider pentru 30-40 de minute.
Preîncălzim cuptorul la 220 grade. Merele le tăiem în cuburi și le amestecăm cu zahăr și eventual scorțișoară, dacă doriți o aromă mai intensă.
Scoatem aluatul din frigider și îl împărțim în două. Ungem o formă de plăcintă și întindem jumătate din aluat. punem merele și apoi din cealaltă jumătate de aluat formăm un capac pentru plăcinta noastră. Deasupra o stropim cu un pic de apă și cu zahăr.
Plăcinta cu mere se coace 10 minute la 220 grade și apoi 30 de minute la 190 de grade.
Se poate savura caldă lângă o cupă de înghețată de vanilie sau cu o cupă de frișcă.