Dupa "traditionala" American Pie, care a devenit preferata casei, am incercat in ultimul timp si cu alte fructe de sezon. Dupa prune si dovleac, am facut aceasta placinta cu gutui, atat de parfumata si frageda.
Pentru blat, se topeste untul, se lasa la racit. Se amesteca intr-un castron faina cu zaharul si sarea, se adauga laptele si untul topit si se framanta un aluat fraged, care nu se lipeste de maini. Se intinde cu mana intr-o tava rotunda si se ridica si pe margini. Se pune tava in frigider.
Gutuile se curata de coaja, se taie in 4 si se scot cotoarele cu grija, apoi se taie felii. Se amesteca cu zaharul si se pun intr-o cratita cu pereti dubli, pe foc, amestecand din cand in cand, pana se inmoaie si lasa zeama. Gutuile nu trebuie sa fie fierte, doar putin inmuiate! Se lasa la racit, apoi se amesteca cu scortisoara si faina si se toarna amestecul peste blat.
Pentru topping, se amesteca untul la temperatura camerei cu faina si zaharul pana se obtin firimituri si se presara deasupra placintei. Se pune tava in cuptorul incins, la foc mic si se lasa pana se rumeneste usor deasupra.