Astazi am preparat foi de placinta cu cartofi, sunt o bunatate si merg perfect cu branza dulce-sarata si sos de iaurt, mi-a iesit o placinta minunata, asa ca va invit cu mare drag la masa :x
Preparam aluatul:
Fierbem cartofii, taiati ca pentru piure, apoi scurgem apa si ii zdrobim cu un tel.
Se prepara maiaua: amestecam drojdia intr-un vas cu 1 lingura de zahar si 3 linguri de lapte. Lasam la cald pana dospeste( 15 min.)
Intr-un lighean pentru aluat se cerne faina, se pun galbenusurile pe margine, in mijloc vom pune drojdia, sarea pe margine, cartofii zdrobiti, turnam laptele caldut si uleiul si framantam coca in jur de zece minute. Infainam bine cu o mana de faina coca. Acoperim vasul si il lasam la cald pana ce aluatul isi dubleaza volumul.
Compozitia de branza se prepara amestecand bine toate ingredientele: branza sfaramata, ouale, zaharul, vanilia si coaja de lamaie razuita.
Sosul de iaurt: Omogenizam intr-un vas toate ingredientele, amestecand bine cu un tel.
Cand aluatul este bine crescut, il luam din lighean si-l punem pe o suprafata de intins acoperita cu faina. Mai framantam putin ( in jur de 1 min.) si impartim aluatul in 4 bucati.
Tapetam o tava de placinta cu ulei si faina( stil clasic), ( eu am una de dimensiunea cuptorului insa putin mai adanca).
Vom intinde fiecare foaie pe suprafata presarata cu faina, apoi o vom aseza in tava, deasupra vom pune umplutura de branza( pe care am impartit-o in trei).
Procedam la fel cu toate foile.
Cand am terminat cu ultima foaie, portionam placinta cu un cutit adanc pana la baza tavii.
Deasupra vom turna sosul de iaurt, avand grija sa patrunda bine peste tot, daca mai este nevoie trecem din nou cu cutitul pe santurile facute.
Vom coace placinta timp de o ora la 180 de grade, o lasam putin la racit si o putem taia calduta fara probleme. E o minunatie :) Eu am pudrat-o doar pentru fotografie , placinta este suficient de dulce.( pentru gustul meu e perfecta asa, dar daca vi se pare prea mult zahar reduceti cu 50 gr cantitatea).