N-am mai făcut de mult timp pizza, dar de zilele trecute, se pare că am deschis seria lor. De această dată am vrut să fac o pizza Capriciosa, așa că am căutat până în ultima clipă anghinare, dar cum în provincie am văzut extrem de rar așa ceva, m-am ”resemnat” în cele din urmă cu o pizza obișnuită, cu șuncă, ardei și ciuperci. Nu este chiar ceva inedit, dar pentru că a ieșit frumoasă, pufoasă și foarte gustoasă, am pozat-o și v-o arăt...
Am folosit și acum, ca de obicei, aluat de pâine. Și chiar dacă am sperat că prepararea nu-mi va lua mult timp, tot am avut ceva de lucru cu spălarea, curățarea și felierea ingredientelor.
Se face un aluat potrivit de moale și elastic din: făină, drojdie proaspătă, zahăr, sare, apă caldă și ulei, la urmă, pentru definitivare. Se lasă aluatul la dospit, acoperit cu un șervet curat, într-un loc călduros, ferit de curenții de aer rece, timp de 30 de minute.
Între timp, se curăță ciupercuțele, se spală și se feliază.
Se spală, se curăță ardeii de cotoare și semințe, după care se taie julienne.
Se taie șunca presată și se pregătesc măslinele, iar roșiile cherry se înjumătățesc.
Se răzuie cașcavalul și apoi se prepară sosul de roșii din: suc de roșii, sare, zahăr, piper, ulei de măsline, usturoi pisat, busuioc și oregano.
Când aluatul și-a dublat volumul, se răstoarnă pe planșeta înfăinată, se frământă timp de 1-2 minute și se întinde o foaie cu grosimea de 5-6 mm.
Se pune foaia de aluat în tava unsă cu ulei în prealabil. Se unge foaia de aluat cu sos de roșii și se presară 1/3 din cantitatea de cașcaval răzuit.
Se pun apoi pe foaia de aluat toate ingredientele, se stropește pizza cu două-trei linguri de sos și la urmă se presară oregano și busuioc uscat.
Se dă tava la cuptorul preîncălzit, la temperatură medie, până ce se topește cașcavalul și se rumenește pizza.
Se porționează și se servește fierbinte, imediat ce se scoate din cuptor. Se asociază cu restul de sos de roșii.
1
Pentru a avea un aluat pufos, urmați recomandările din rețetă.
2
Sosul de roșii pentru servit poate fi făcut dulce (cu mai mult zahăr) sau iute (cu un adaos de 1/2 linguriță de chilli).