Aceasta reteta e traditionala poloneza. Sunt un fel de ravioli si se pot face cu mai multe umpluturi. Aceasta reteta am invatat-o cand am fost in Polonia intr-o vizita de proiect.
-ciupercile se tau marunt; ceapa la fel; se calesc cu ulei impreuna
- varza se taie marunt si se caleste cu ulei, adaugand putin zahar si piper.
Se amesteca ingredientele toate impreuna.
- pentru aluat : se framanta faina cu apa fierbinte apoi se formeaza un aluat potrivit. Se intinde o foaie si se taie forme rotunde cu ajutorul unui pahar . Se pune umplutura in mijloc si se lipesc in doua .Inchideti capetele lipite cu ajutorul unei furculite.
- se pune apa la fiert si cand da in clocot ( s anu fiarba tare) se pun pierogi in oala cu apa sarata. Se scot sis e servesc cu bacon prajit si ceapa prajita in ulei .
Umplutura poate fi variata: cu pireu de cartofi, carne tocata, ciuperci, etc..