Îmi plac pastele și spanacul așa că am făcut destul de repede, în urmă cu câteva zile, acest preparat gustos și consistent, Paste cu spanac si sos de smantana si cascaval. Am folosit lazane ondulate, care mi s-au părut mai potrivite pentru acest preparat și pe care le-am mai ”scurtat”. Dacă în rețeta care m-a inspirat usturoiul era călit în uleiul de măsline, înainte de a adăuga spanacul, eu am preferat să-l adaug spre sfârșitul preparării, pentru a-și păstra gustul. Prin călire, usturoiul devine dulce și nu mai are gustul său specific, puternic aromatizant.
Am folosit acest sos alb, din smântână și cașcaval, chiar dacă este mai pretențios la preparare:
https://www.bucataras.ro/retete/sos-alb-din-smantana-si-cascaval-87887.html
Această mâncare a fost foarte apreciată, motiv suficient de a repeta experiența, mai ales că nu a fost necesară o cantitate mare de spanac, destul de scump, la vremea asta...
Cum se prepara reteta Paste cu spanac si sos de smantana si cascaval
Mai întâi se răzuiește fin cașcavalul și se pun pastele la fiert, în apă clocotită cu sare, conform recomandărilor de pe ambalaj.
Separat se alege spanacul, se spală în câteva ape și se taie.
Se toarnă uleiul de măsline într-o tigaie și când se încălzește se adaugă spanacul tăiat. Se presară sare și se lasă spanacul la foc mic, ca să se înmoaie.
Între timp se curăță usturoiul se spală, se mărunțește și se adaugă în tigaia cu spanacul înmuiat și scăzut. Se condimentează cu piper și busuioc uscat.
Când pastele sunt fierte, se scurg, se clătesc cu apă rece și se lasă în strecurătoare, ca să se scurgă de apă.
Între timp se prepară sosul: se topește untul în tigaia în care s-a turnat în prealabil uleiul de floarea soarelui. Când untul s-a topit, se adaugă 100 ml de smântână și se lasă la foc mic timp de 2-3 minute. Se adaugă cașcavalul răzuit fin și se amestecă, la foc mic, până ce se topește. Se condimentează sosul cu: sare, piper și oregano și după alte 2-3 minute se adaugă amestecul preparat dinainte de: smântână, amidon alimentar și apă.
Când sosul s-a îngroșat, se ia de pe foc, se toarnă peste pastele scurse de apă și răsturnate în prealabil pe un platou. Se amestecă ușor, pentru ca sosul să curprindă toate pastele și se adaugă spanacul preparat în tigaie.
Se amestecă ușor spanacul cu pastele cu sos de smântână și cașcaval, se decorează preparatul cu frunze proaspete de busuioc și se servește imediat.
Serviti alaturi de o salata italiana cu rucola sau o salata verde . Recomandam si budinca de paste cu branza
1
Pentru acest preparat sunt de preferat pastele de dimensiuni mai mari.
2
Spanacul trebuie spălat bine, în mai multe ape, înainte de a fi tăiat și înmuiat în tigaie.
3
Sosul se prepară cu puțin timp înainte de servire, când celelalte ingrediente sunt aproape gata.
4
Pentru ca untul să nu se ardă, în tigaia pentru sos trebuie încălzite mai întâi 2-3 linguri de ulei de floarea soarelui.
5
În sos adăugați treptat cașcavalul răzuit fin și amestecați întruna, ca să se topească. (S-ar putea ca la început cașcavalul să se adune, dar dacă veți continua să amestecați, la foc mic, cașcavalul adăugat treptat se va topi.)
6
Este recomandat să folosiți un cașcaval cu un coeficient mare de grăsime.
7
Sosul odată îngroșat se toarnă imediat peste paste și se amestecă ușor.