Sosul bechamel este unul dintre sosurile frantuzesti de baza. Se foloseste ca atare sau ca adaos in diferite preparate din bucataria frantuzeasca si nu numai.
Cum se obtine:
Laptele( 500 ml ) se aromatizeaza cu o jumatate de ceapa, un catel de usturoi si o frunza de dafin. Se fierbe si apoi se strecoara. Separat, intr-un vas se topesc 2 linguri unt apoi se adauga 2 linguri cu faina. Se toarna putin cate putin laptele infuzat. Se amesteca repede ,cu telul, pana cand sosul se uniformizeaza si devine cremos. Se asezoneaza cu sare si piper dupa gust. Ca unitati de masura se folosesc o lingura de faina si una de unt la fiecare cana cu lapte adaugata.
Un sos simplu,delicios, laptos si aromat care se face foarte usor si poate fi folosit la prepararea multor feluri de mancare, precum sufle-uri, gratin de spanac , musaca, vinete umplute sau paste cu branza.
De data aceasta il vom adauga in paste:
PASTE CU BRANZA SI SOS BECHAMEL
Pastele se fierb in apa cu sare, se scurg si se clatesc cu apa rece.Se prepara sosul bechamel ,se condimenteaza , iar la sfarsit se adauga branza rasa si se amesteca pana cand se topeste. Se combina pastele cu sosul , se pun intr-o tava, se presara deasupra branza rasa si un praf de pesmet.
Se coace in cuptorul deja incalzit, aprox. 10-15 minute pana cand se topeste branza de deasupra. Se servesc imediat.
La interior vor fi cremoase si fierbinti iar la suprafata vor avea o crusta crocanta,aurie, delicioasa de branza.
O mancare grozava, reconfortanta ,pentru toata familia.