Intrucat mi s-a cerut sa postez, iata si reteta de pasta de zahar pe care o folosesc ca sa imbrac anumite torturi sau sa fac unele ornamente!
Este o reteta cunoscuta!
Calitatea pastei de zahar se lasa influentata de tipul de zahar folosit (eu folosesc numai Coronita) nu am gasit zahar pudra mai fin ca acesta, de calitatea colorantilor (unde pot folosesc coloranti naturali) si de cat de mult framantam aceasta pasta.
Intr-un castron, cernem cam 450 gr zahar pudra, adaugam o lingura de Gumtex si amestecam sa se distribuie uniform si facem o adancitura in mijloc.
Intr-o canita, punem o lingura de glucoza cu 5 lg apa si dam la microunde pt 30 secunde.
Scoatem si turnam acest lichid peste zaharul pudra si incepem sa amestecam din mijloc. Adaugam si un varf de scobitoare de colorant (in culoarea dorita)si amestecam bine pana incepe sa se inchege. Ulterior, mai pudram putin zahar pudra si incepem sa framantam ca un aluat. Apoi punem pasta obtinuta intr-o punga de plastic pana sa o folosim.
Cand suntem gata sa folosim pasta, o scoatem din punga si mai framantam un pic. Trebuie sa aiba o consistenta foarte elastica.
Trebuie lucrat destul de repede cu pasta, intrucat se usuca foarte repede.
Daca folosim coloranti naturali (suc sfecla, suc morcov, suc visine, etc) ,vom incalzi glucoza cu o singura lingura de apa, urmand sa adaugam dupa sucul respectiv care sa ii dea culoarea. Este adevarat, culorile nu vor iesi la fel de intense.
1
Este mai simplu sa coloram de la inceput pasta de zahar, decat sa o coloram dupa.
2
Se depoziteaza in pungi inchise ermetic, la frigider. Se poate pastra si cateva luni.