Panna cotta este un desert italian, la fel de cunoscut si apreciat precum e si tiramisu. Pe langa faptul ca se face foarte repede si foarte usor, e delicios si racoritor, De aceasta data am ales sa folosesc indulcitorul green sugar, pentru ca vroiam sa particip la un concurs. M-am razgandit intre timp....si m-am retras.
Se hidrateaza gelatina in 2 linguri de apa. Smantana pentru frisca, laptele, indulcitorul sau zaharul si esenta de vanilie se pun intr-un vas, la foc mic si se amesteca pana ajunge aproape de punctul de fierbere (dar nu trebuie sa fiarba). Se ia vasul de pe foc, se lasa cateva minute sa se mai raceasca putin, apoi se adauga gelatina hidratata si se amesteca pana cand toata gelatina s-a dizolvat. Panna cotta se toarna in 4 pahare sau cescute de cafea. Se lasa doua ore in frigider, dupa care se poate raspurna pe farfurie. Pentru a iesi mai usor, cana se scufunda in apa fierbinte, apoi se rastoarna pe o farfurie si se lasa asa. In cateva minute va aluneca frumos pe farfurie.
Pentru sos, se pun capsunele cu indulcitorul sau zaharul intr-un bol si se paseaza cu blenderul vertical. Sosul se toarna in farfurii peste panna cotta. Sau, se infierbanta si se adauga o lingurita de gelatina hidratata in apa, apoi jeleul se toarna in pahare peste panna cotta. Indiferent care varianta o alegeti, sunt delicioase ambele.