Cu painicile Laugenbrot pofta mi-a facut draga mea prietena Timea, dar reteta apartine Laurei Adamache.
Multumesc frumos, fetelor!
Niste painici grozave pentru micul dejun, pufoase si aspectuoase, bune cu unt si dulceata, facute sandwish sau…servite ca atare Painici Laugenbrot )
Reteta e extrem de simpla.
Intr-un vas mic amesteca drojdia cu putina apa calda, zaharul si 2-3 linguri faina.Omogenizeaza.
Pune intr-un bol mai marisor faina, fa o gropita in mijloc si toarna amestecul cu drojdia. Lasa 10 minute la loc cald (drojdia va creste) ,adauga sarea si uleiul apoi aduna totul in mijloc incepand de pe laterale, ducand faina catre drojdia crescuta si adauga treptat apa calda , framantand bine aluatul.
In functie de puterea de absorbtie a fainii mai adauga fie apa calda, fie putina faina, pana obtii un aluat elastic, nelipicios. Acopera bolul cu-n servet curat si da-l la loc cald pana ce aluatul isi dubleaza volumul.
Scoate apoi aluatul pe blatul infainat , modeleaza un sul grosut si taie aluatul in 15,16 bucati aproximativ egale. Mie mi-au iesit 16 bucati.
Le poti face si mari…cred…8-10 bucati.
Pune 2l de apa la fiert cu 10 lingurite bicarbonat si putina sare mare.
Cand amestecul clocoteste pune cate 5 bilute de aluat si fierbe-le aproximativ 30 secunde.
Scoate-le cu o paleta cu gauri, scurge-le si aseaza-le in tava in care ai pus hartie pentru copt. Lasa loc intre ele. Cu varful unui cutit bine ascutit cresteaza-le la suprafata.
Presara sare mare si seminte de susan, introdu tava in cuptorul preincalzit si coace painicile aproximativ 25 minute – trebuie sa fie frumos rumenite.