Nu sunt tocmai noua pe site dar nu am postat nimic pana acum din lene sa scriu cred.Asadar va prezint bucuroasa prima mea reteta si sper sa mai urmeze multe,multe sa va ajung din urma.Sper sa va placa!
Intr-un ibric punem untul la topit,iar cand e gata turnam laptele peste el si mai lasam putin sa se incalzeasca si laptele.Intre timp,intr-un bol punem cestile de faina si tarate,sarea si zaharul,si facem in mijloc un loc in care punm drojdia.Turnam laptele cu untul topit(sa nu fie prea calde) peste drojdie, putin cate putin, si o inmuiem bine,iar apoi incepem sa framantam usor.
Ca sa se dezlipeasca de maini folositi faina neagra si incepeti sa framantati bine aluatul macar 10 minute.Cand e gata lasati-l intr-un loc caldut acoperit cu un servet de bucatarie,sa creasca cam 30 min.Cand si-a dublat volumul inseamna ca e gata si il mai framantam putin sa-i scoatem aerul iar apoi formam painea.
Puteti face ce model vreti, mie asa mi-a venit pe moment.Se rupe din aluat cam 1 sfert sau mai putin, din care se fac 3 bile iar apoi se face painea normala.Din cele 3 bile fac 3 fasii lungi pe care le impletim si le alaturam.Unge painea cu pensula cu niste apa ca sa se poata lipi impletitura din coca.Mai lasa sa creasca in tava vreo 15 min iar apoi punem la cuptorul incins,la foc mediu pentru aproximativ 30 minute.
Nu stiu timpul exact pentru ca eu folosesc scobitoarea la test.
1
pe deasupra se pot presara seminte de susan sau mac
2
cand am scos-o din cuptor am uns-o cu pensula cu putina apa calduta sa se fragezeasca si am acoperit-o cu un servet mai gros.