Paine de casa, reteta excelenta pentru un gust desavarsit

de Gherca Daniela in Piine, 24 Mar 2020 | 35975 vizualizari

 

Rețeta perfectă pentru a prepara pâine de casă proaspătă și delicioasă. Află pașii de pregatire și ingredientele simple pentru a-ți încânta familia cu aroma și gustul unei pâini proaspete, făcute chiar la tine în bucătărie.
Dacă vrei să încerci această Pâine de casă, rețeta excelentă pentru un gust desăvârșit, ai nevoie de doar câteva ingrediente: făină, drojdie și apă.

 

INGREDIENTE

  • Ingrediente Paine de casa, reteta excelenta pentru un gust desavarsit
  • 1 kg faina
  • 7 g drojdie uscata
  • 600-700 ml apa calduta
  • 20 g sare
  • putin ulei
Portii: 4
Timp de preparare: peste 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Paine de casa, reteta excelenta pentru un gust desavarsit:

   Iata cum se prepara Paine de casa, reteta excelenta pentru un gust desavarsit

 Intr-un bol incapator punem 600 ml apa calduta (punem deoparte 100 ml in caz ca avem nevoie, in functie de tipul de faina folosit), iar peste apa turnam drojdia uscata si o mana buna de faina, amestecam si lasam asa pana ce drojdia se activeaza, circa 10 minute.
      Dupa acest timp, turnam toata faina in bol si incepem sa framantam, obtinem un aluat lipicios, peste aluat punem si sarea si continuam sa framantam, mai adaugam apa daca este nevoie (eu am mai folosit inca 50ml din cele pastrate).
     Aluatul nu trebuie sa fie foarte tare, deci nu adaugam faina!!!
    Continuam framantare ajutandu-ne de putin ulei pana obtinem un aluat omogen, nelipicios si usor elastic.
    Pentru a pune aluatul la crescut, folosim o tava dreptunghiulara, pe care o ungem cu ulei. Turnam aluatul in tava, apasam usor pana acoperim toata tava, pe urma il impaturim in 3 parti, aducand capetele spre interior (adica intindem si pliem), acest lucru face ca painea sa aibe o textura frumoasa.
   Acoperim tava cu folie de plastic si lasam aluatul la tempertura camerei pana ce si-a dublat volumul (1 ora).
   Dupa aceasta ora, ne ungem palmele cu ulei si-l mai amestecam odata, apoi il impaturim din nou, lasandu-l alte 30 minute la crescut.

        In acest timp incalzim cuptorul la 250°C, fara ventilatie.

    In treapta de sus asezam gratarul cuptorului, deasupra puem o tava cu apa cat 2 degete si lasam ca apa sa clocoteasca, sa formeze aburi, abia atunci putem  baga aluatul in cuptor!!!

Pana se incalzeste cuptorul, ne ocupam de modelarea painii.

       Ungem masa de lucru cu putin ulei, rastunam aluatul, il intindem cu palmele pana obtinem un pastrat, adunam cele 4 colturi spre centru, apoi inca odata alte 4 colturi, strangem bine capetele, apoi
intoarcem aluatul cu fata in sus (obtinem o sfera frumoasa).
      Asezam coca de paine intr-o tava tapetata cu hartie de copt, o crestam, apoi o bagam in cuptorul bine incalzit la 250°C si plin cu aburi  pentru 20 minute, acest lucru face ca paine sa nu formeze prea repede coaja.
    Dupa ce s-au scurs cele 20 minute, scoatem tava cu apa din cuptor, reducem cuptorul la 200°C cu ventilatie pentru inca 30 minute.
    Painea este gata atunci cand ciocanim pe fund si suna a gol!!!

    Cand este gata, o scoatem pe un gratar si lasam sa se raceasca. Se poate pastra chiar si cateva zile intr-un stergar curat!
         Painea mea cantareste 1.400g :)

Este ideala pentru a pregati Reteta de sandwich cu salata de oua si somon afumat sau se poate servi cu Salata de vinete, chiar si cu 

Omleta cu branza si marar.

Daca ti-a placut reteta noastra "Paine de casa, reteta excelenta pentru un gust desavarsit" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

COMENTARII (21)

SavoriUrbane 1

28.11.2021, 16:05

Nu e nicio problemă dacă faci rețete după noi dar pune link cu rețeta noastră care te-a inspirat! Pâinea ta arată grozav (ca și a altor milioane de cititori care au respectat rețeta mea). Poți edita rețeta de mai sus ca să inserezi linkul https://savoriurbane.com/paine-de-casa-reteta-simpla-pas-cu-pas/

Gherca Daniela 1

28.11.2021, 16:19

Multumesc din suflet si pentru reteta si pentru atentie! O sa ii trimit bucatarasului un mesaj ca sa pot modifica reteta, deoarece dupa 3 zile de la publicarea retetei nu mai pot schimba nimic! Succes in toate!

Alex2022 1

26.11.2022, 05:56

Am urmat reteta dar am framantat la robot si am pus 20 g drojdie uscata (asa scrie pe pachet) data viitoare, voi pune 7 g ca in reteta. A iesit o paine uriasa in forma rotunda de tirt de 28 cm.

COMENTEAZA

Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Salată de ciuperci cu maioneză - Rețeta rapidă și gustoasă

pe 19.12 la 09:41

Cozonac Babka cu cremă de ciocolată - Rețeta gustoasă și aromată

pe 19.12 la 09:30

Pâine cu rozmarin și fulgi de sare - Rețeta festivă pentru sărbători

pe 18.12 la 09:53

Brăduț cu ciocolată - Desertul rapid și festiv pentru sărbători

pe 16.12 la 11:18

Cozonac cu cremă de fistic - Desertul perfect pentru sărbători

pe 13.12 la 15:25

TOP
utilizatori

Rocsi

1176 puncte

RODIMUR

1161 puncte

MotanLaOale

1145 puncte

mihaelar63

1103 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

DEGRESANT UNIVERSAL
PENTRU CASA TA
îți prezintă:
Rețete de Sărbători
Premii
10X
Coșuri cu produse
Chanteclair
pentru cei care înscriu rețete
10X
Coșuri cu produse
Chanteclair
pentru autorii rețetelor
Mecanism concurs
1
Adaugă linkul rețetei favorite de Sărbători din bucataras.ro sau gustos.ro sau culinar.ro sau reteteculinare.ro
2
Lasă adresa de email să te contactăm în caz că ai câștigat
3
Intră în concurs pentru unul dintre premiile Chanteclair
Înscrie-te în concurs
 
RETETA RECOMANDATA
Paine cu branza de burduf,ceapa rosie,chimen si susan