O paine deosebita, cu aroma si gust inconfundabil... mie mi-a incalzit din plin aceasta seara racoroasa de toamna!
Retete cu aluat
Laptele, apa, uleiul de masline, usturoiul tocat le-am pus intr-un ibric la foc mic si am incalzit putin amestecul( atentie nu infierbantati). Am adaugat si busuiocul tocat.
Faina am cernut-o intr-un lighean( special de paine), am pus sarea pe margine , in mijloc zaharul si drojdia, si tot pe margine fulgii de ovaz si nucile macinate.
Am turnat lichidul peste faina in vas,cumva pe margine si am inceput sa framant painea. Cand toate ingredientele s-au omogenizat, am adaugat uleiul de nuci si am mai framantat pana am obtinut o coca elastica si moale.
Am mai presarat putina faina peste aluat, si am lasat la crescut la loc cald in bucatarie, pana cand si-a dublat volumul.
Am dat forma painii, am asezat-o pe tava de cuptor tapetata cu pergament si am mai lasat la crescut aluatul inca 15 minute. Painea am crestat-o (puteti alegeti forma dorita) si am presarat-o cu faina.
Intre timp am pregatit cuptorul, l-am preincalzit la 200 de grade Celsius.
Am copt painea pana s-a rumenit, undeva intre 25 si 30 de minute.
Nu taiati painea calda...lasati-o pana se raceste complet si apoi o puteti felia.