Negresa cu caramel, nuca si bezea

de laura_n in Prajituri, 5 Ian 2014 | 35443 vizualizari

 

Imi venise asa o pofta ...nu, nu... e pofta normala, obisnuita, din popor :))))

 

INGREDIENTE

  • pt negresa:
  • 170 gr unt moale
  • 5 galbenusuri
  • 130 gr zahar brut
  • 100 gr ciocolata topita
  • 1 cana lapte dulce
  • 250 - 280 gr faina
  • 1 praf copt
  • 3 lg cacao neagra
  • seminte vanilie
  • 1 cana nuca tocata grosier
  • pt. caramel:
  • 6 linguri zahar brut
  • 50 gr smantana
  • 70 gr unt
  • pt bezea
  • 5 albusuri
  • 5 lg zahar alb
  • 1 praf sare
Portii: 25
Timp de preparare: sub 90 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Negresa cu caramel, nuca si bezea:

Untul moale, semintele de vanilie si zaharul le mixam spuma foarte bine. Adaugam ciocolata topita, cacaoa. Adaugam cate un galbenus, amestecand in continuare. Laptele il turnam putin cate putin, mixand bine dupa fiecare portie, pana il inludem pe tot in compozitie. Urmeaza nuca tocata mare. Faina si praful de copt le adaugam la sfarsit, incorporand bine.

Pornim cuptorul.

Pregatim o tava dreptunghiulara cu hartie de copt si turnam compozitia. Dam la copt, la foc mediu, cam 40-50 minute.

Intre timp, pregatim caramelul. Punem la caramelizat zaharul, intr-un vas, pe foc. Lasam sa se topeasca, amestecand cu o lingura de lemn. Dupa ce s-a topit, adaugam smantana si lasam sa sfaraie si apoi amestecam ca sa se fluidizeze si sa se omogenizeze. La sfarsit, luam de pe foc si adaugam untul, amestecand energic cu un tel. Atentie sa nu va opariti. Adaugam si nuca si lasam la racit.

Albusurile le batem spuma cu un praf de sare. Cand se intareste spuma de albusuri, adaugam cate o lingura zahar si mixam bine, bine, cam 20 minute in total. 

Dupa ce s-a copt, scoatem negresa din cuptor, lasam un pic la racit, apoi turnam caramelul cu nuca, la sfarsit asezam bezeaua sau spuma de albusuri si mai dam la copt cam 5 minute la foc iute, cat sa se rumeneasca un pic bezeaua. 

Scoatem din cuptor si lasam sa se raceasca complet. Dupa ce s-a racit, o scoatem din tava si presaram fulgi de ciocolata deasupra. O portionam si servim pe indelete o portie delicioasa!

TIPS-URI

1

Aici fac mentiunea ca era necesar mai mult zahar pt a iesi o bezea tare, insa eu am preferat o bezea mai moale, dat fiind faptul ca era destul de dulce caramelul si negresa.

2

ingredientele costa aproximativ 30 lei.

3

este foarte satioasa.

4

atentie cand alegeti nuca, sa nu se strecoare vreo coaja.

5

caramelul trebuie sa iasa un pic mai fluid ca sa se poata turna usor peste negresa si sa o si patrunda in acelasi timp.

6

am folosit o tava mica 35 x 20 cm ...aproximativ

Daca ti-a placut reteta noastra "Negresa cu caramel, nuca si bezea" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

COMENTARII (42)

Ligia Bxl 1

28.05.2014, 12:07

o bunatate

Giana 1

28.05.2014, 12:35

Super faina

Raluca57 1

17.04.2016, 18:55

Ce bunatate! Cata nuca pun in caramel? Multumesc

COMENTEAZA

DEGRESANT UNIVERSAL
PENTRU CASA TA
îți prezintă:
Rețete de Sărbători
Premii
10X
Coșuri cu produse
Chanteclair
pentru cei care înscriu rețete
10X
Coșuri cu produse
Chanteclair
pentru autorii rețetelor
Mecanism concurs
1
Adaugă linkul rețetei favorite de Sărbători din bucataras.ro sau gustos.ro sau culinar.ro sau reteteculinare.ro
2
Lasă adresa de email să te contactăm în caz că ai câștigat
3
Intră în concurs pentru unul dintre premiile Chanteclair
Înscrie-te în concurs
 
RETETA RECOMANDATA
Negresa cu nuci si bezea