MURATĂ

de portiadelumina in Bauturi, 6 Sep 2015 | 17931 vizualizari

 

Gospodinele de pretutindeni, în special la sfârşitul verii şi începutul toamnei, cu timp sau fără timp, încearcă să-şi umple cămările şi beciurile cu cele necesare pentru gătitul din timpul iernii. Gospodinii, adică soţii gospodinelor, dacă n-au ce face, dacă nu se pricep la bucătărit ori dacă doresc să se bage şi ei în seamă cu câte ceva când vin musafirii, inventează câte ceva, simplu, desigur, cu care să "rupă gura târgului".
Desigur, eu nu mă pricep nici la bucătărit şi nici la lucruri dintr-astea inventate, dar cumva trebuie să-mi umplu şi eu timpul liber, care oricum lipseşte cu desăvârşire, pentru a le prezenta prietenilor încercarea mea de a face ceva gustos şi sănătos.

 

INGREDIENTE

  • 1 kg mure
  • 500 g zahăr
  • 4.5 litri alcool (ţuică de casă)
Portii: 50
Timp de preparare: peste 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA MURATĂ:

Este o reţetă ce presupune mare răbdare, asta din cauza timpului, căci de la începutul ei şi până la prima gustare trebuie să treacă cel puţin 2-3 săptămâni, aşa că până când se "roade", tot apa-i de bază. 

Murele se pun în vas (eu am ales un bidon de plastic de 5 l) iar peste ele se adaugă zahărul. Timp de 3-5 zile fructle se amestecă cel puţin odată pe zi pentru ca zahărul să se încorporeze mai bine. Spre deosebire de vişine, care necesită mult mai multă vreme pentru macerat, murele se macerează mult mai repede. 

După macerare se adaugă alcoolul. Când nu există alcool dublu rafinat (pe gustul celor ce vor o tărie cu multe grade), se adaugă cu mare suuces alcool de casă (ţuică). Eu am optat pentru ţuica de piersică, producţie proprie.

Băutura devine bună de consumat după cel puţin două săptămâni. Se recomandă a fi consumată rece, eventual cu un pansament gastric care să conţină slană şi brânză maturată. :D

p.s Consumul exagerat de alcool dăunează grav sănătăţii.

 

 

TIPS-URI

1

Este recomandat ca macerarea să nu se facă la soare, forţat, ci într-o cameră întunecoasă, eventual o cămară sau un beci.

2

Pentru diversificarea gustului se poate pune o păstaie de vanilie.

3

Murele pot fi combinate cu afine ori coacăze.

Daca ti-a placut reteta noastra "MURATĂ" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

COMENTARII (90)

portiadelumina 1

09.09.2015, 16:08

Julie, ceva se întâmplă la voi de nu vă iese dieta ca mie. În definitif ce mare lucru e într-un papanş, oarece cocă prăjită, smântână şi dulceaţă, nu văd de unde atâtea calorii, serios.

Corinuta 1

09.09.2015, 17:51

Ce de rabdare ai Padre! Si eu am niste mure din gradina, dar mai bine le mananc, mai ales ca nici vorba sa am tuica pe aici!

portiadelumina 1

09.09.2015, 18:04

Corina, dar ce ţară europeană e aia fără ţuică, ha? Am şi mâncat mure, desigur, dar cum mi-au prisosit, am zis să fac ceva bărbătesc, că uite, pentru doamne-s destule pe site gătite. )

COMENTEAZA

Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Pește cu sos de vin și usturoi - Rețeta gourmet și ușor de preparat

pe 28.06 la 15:45

Tartă fragedă cu fistic și căpșuni - Rețeta delicioasă și simplă

pe 28.06 la 15:15

Chipsuri de zucchini cu sos tzatziki - Aperitiv grecesc savuros

pe 28.06 la 10:59

Unt de casa - Reteta simpla si rapida

pe 27.06 la 17:54

TOP
utilizatori

Rocsi

1353 puncte

oanapl

1012 puncte

Constelatialeu

1007 puncte

RODIMUR

973 puncte

Panacris

345 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola

Răsfață-te cu o salată fresh și sofisticată, combinând nectarine caramelizate, brânză gorgonzola și... citeste mai mult

Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Cum a salvat Winston Churchill brânza Gorgonzola
citeste mai mult
Cum a salvat Winston Churchill brânza Gorgonzola
RETETA RECOMANDATA
Milkshake cu mure si inghetata