Daca aveti masina de paine, puneti toate ingredientele pentru aluat si masina isi va face treaba; in caz contrar..faceti ca mine: Puneti intr-un castron mare faina, adaugati zaharul, drojdia faramitata cu mana iar apoi, putin cate putin, framantand, siropul incalzit usor (nu fiebinte, doar caldut) Adaugati treptat uleiul, coaja de lamaie rasa si sarea. Framantati timp de 10 minute. Acoperiti cu un servet curat si mutati vasul la loc cald, ferit de curent, pana-si dubleaza volumul.
Luati aluatul si-l impartiti in 4. Fiecare bucata o impartiti iar in doua.Veti obtine 8 bucati. Luati apoi fiecare bucata , formati cate un mic sul pe care-l taiati in 5. Obtineti astfel 40 de gramajoare de aluat aproximativ egale.
Pe masa infainata intindeti fiecare bucata cu sucitorul, intr-o forma lunguiata. Puneti cate o lingurita de nuca macinata amestecata cu zahar si rulati. Luati capetele sulului si le rasuciti de doua ori, in forma de spirala, presand usor capetele.
Asezati in tava de cuptor hartie de copt, apoi cate 20 de mucenici. Ii mai lasam sa creasca 20-30 minute la loc cald dupa care introducem tava in cuptorul preincalzit , la o temperatura de aproximativ 180 grade.
Pregatim siropul prin fierberea zaharului cu apa timp de doua - trei minute. Oprim focul si adaugam esenta de rom si zaharul vanilat. Cand mucenicii au inceput a prinde culoare, scoatem tava, turnam peste ei jumatate din sirop (jumatate ramane pentru a doua tava ) si o reintroducem in cuptor pana ce mucenicii vor fi rumenti frumos si vor fi absorbit tot siropul.
Ii mai ungem putin cu miere sau cu sirop de zahar si presaram putina nuca macinata.