Sunt mititele, sunt colorate, nu chiar dietetice, din cauza conţinutului de ouă şi smântână, dar sunt foarte gustoase şi potrivite ca o gustare sau la micul dejun, pentru un regim fără pâine şi/sau hipoglucidic, pentru că nu au crustă din aluat.
.
Am preîncălzit cuptorul la 190 grade Celsius. Am încins puţin ulei într-o tigaie suficient de largă şi am sotat ciupercile până când s-au înmuiat (5-6 minute), apoi le-am scos cu spumiera şi le-am pus deoparte, într-un bol. În aceeaşi tigaie am pus spanacul, tocat mai grosier, cu câteva linguri de apă, şi l-am călit la foc mediu timp de 3-4 minute (până când s-a înmuiat). Am scos şi spanacul tot cu spumiera, l-am scurs şi l-am pus în acelaşi bol cu ciupercile.
Într-un vas suficient de încăpător, am bătut ouăle, am adăugat ciupercile, spanacul, brânza şi smântâna; am amestecat şi am potrivit de sare şi piper. Am pus compoziţia în cupele tăvii de brioşe, având grijă ca deasupra să fie o felie de ciupercă (pentru decor). Am introdus tava în cuptor pentru 20-25 minute, la foc mediu (până când scobitoarea introdusă în mijlocul unei brioşe a ieşit curată).
Am aşteptat 1 minut înainte de a le scoate din tavă. Pot fi consumate atât calde cât şi reci.
1
Nu este nevoie să ungem tava, compoziţia este suficient de grasă şi nu se lipeşte absolut deloc.
2
La prima serie nu am umplut cupele tăvii, pentru că nu ştiam cum se va comporta compoziţia la cuptor. A crescut frumos, dar nu s-a revărsat; a doua oară am umplut cupele până sus şi tartele au ieşit mai înalte. În cuptor cresc exact ca un sufleu, dar când scoatem tava se retrag şi revin la înălţimea iniţială.
3
Spanacul nu l-am tocat mărunt, pentru că am vrut să se vadă insule verzi în tarte; dar nu este nicio problemă să fie mărunţit. Dacă aş fi avut baby spanac, nu l-aş fi tocat deloc, aş fi lăsat frunzele întregi.
4
Se pot folosi şi ciuperci conservate, în acest caz nu se mai sotează.
5
Mozzarella poate fi înlocuită cu telemea grasă ori caşcaval