Lichior de gutui

de RODIMUR in Bauturi, 5 Dec 2017 | 6752 vizualizari

 

Pe vremea gutuilor gălbioare și parfumate am găsit pe un site francez această rețetă de lichior și m-am gândit să-l prepar, pentru că nu sunt adepta băuturilor tari. Dar un lichior dulce, preparat în casă, fără conservanți, coloranți și alți "-anți", mai merge, din când în când...
Preparatul a stat o lună la macerat, iar rezultatul nu a fost tocmai pe măsura așteptărilor mele, pentru că gustul de gutui este oarecum acoperit de singurul anason stelat care intră în componență. Aici este și vina mea, pentru că înjumătățind ingredientele, ar fi trebuit să pun doar 1/2 anason stelat... Îmi place anasonul și ca urmare, am pus deja la macerat un lichior de anason (ca să-mi amintească de Mărgelatu!), dar aș fi vrut ca acest lichior să aibă un gust mai accentuat de gutui.
Apoi, feliile de gutui rețin cam mult alcool și nefiind fructe suculente, nu pot aroma suficient un lichior... În fine, rămâne să meditez la o perfecționare a modului de preparare, dacă va fi posibil...

 

INGREDIENTE

  • 500 grame de gutui
  • 150 grame zahăr pudră
  • 1/2 anason stelat
  • 500 ml de alcool de 40° - 45°
Portii: 1
Timp de preparare: peste 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Lichior de gutui:

Se spală, se curăță de coji și se taie gutuile în bucăți (felii).

Se pun bucățile/feliile de gutui într-un vas de sticlă care se poate închide ermetic.

Se adaugă alcoolul, zahărul și anasonul stelat, după care se amestecă/agită bine conținutul și se închide ermetic vasul.

În prima săptămână, agitați bine vasul cu ingrediente, de câteva ori.

După o săptămână veți observa că alcoolul începe să se îngălbenească, iar bucățile de gutui încep să capete o culoare maronie.

Agitați din când în când vasul.

După o lună, filtrați printr-o strecurătoare mai rară, pentru a reține bucățile de gutui, apoi strecurați din nou lichiorul printr-o strecurătoare mai deasă și două bucăți de tifon. Astfel, lichiorul va ieși curat și limpede.

Turnați lichiorul într-o sticlă cu dop, care se închide ermetic și depozitați-l la răcoare. 

TIPS-URI

1

Alegeți fructe foarte coapte și fără defecte.

2

Nu folosiți cotorul și semințele la prepararea lichiorului, pentru că i-ar da o culoare închisă.

3

Folosiți zahăr pudră, ca să fiți siguri că se va dizolva.

4

Păstrați lichiorul la răcoare.

Daca ti-a placut reteta noastra "Lichior de gutui" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

COMENTARII (27)

RODIMUR 1

08.12.2017, 17:05

Mulțumesc frumos, Mimi! Chiar e bun și aromat!

navidad_2017 1

17.01.2018, 22:51

Este absolut delicios! Si eu (dar si Mama) iubesc mai ales bauturile slab alcolizate, dulci si aromate... Noi il facem un pic altfel, dupa o reteta veche saseasca, provenind din familia Mamei; iese in orice caz mai roscat, dar foooarte aromat. Si cum e de asteptat de la ultra-cumpatatii sasi (nimic nu se arunca!), din pulpa gutuilor se fac bomboane (Konfekt) gen jeleuri, care sunt nelipsite de pe platoul cu fursecuri in perioada Sarbatorilor de Iarna. Nu indraznesc sa ma mai intind din nou la scris, dar daca va intereseaza, va dau cu drag reteta noastra. Foarte frumoasa postarea

RODIMUR 1

17.01.2018, 23:13

Mulțumesc frumos, Navidad, pentru aprecieri! Chiar mă interesează foarte mult, rețeta (de lichior și de jeleuri) pentru că aș vrea să perfecționez ceea ce am făcut până acum...

COMENTEAZA

Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Salată de ciuperci cu maioneză - Rețeta rapidă și gustoasă

pe 19.12 la 09:41

Cozonac Babka cu cremă de ciocolată - Rețeta gustoasă și aromată

pe 19.12 la 09:30

Pâine cu rozmarin și fulgi de sare - Rețeta festivă pentru sărbători

pe 18.12 la 09:53

Brăduț cu ciocolată - Desertul rapid și festiv pentru sărbători

pe 16.12 la 11:18

Cozonac cu cremă de fistic - Desertul perfect pentru sărbători

pe 13.12 la 15:25

TOP
utilizatori

Rocsi

1176 puncte

RODIMUR

1161 puncte

MotanLaOale

1145 puncte

mihaelar63

1103 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

DEGRESANT UNIVERSAL
PENTRU CASA TA
îți prezintă:
Rețete de Sărbători
Premii
10X
Coșuri cu produse
Chanteclair
pentru cei care înscriu rețete
10X
Coșuri cu produse
Chanteclair
pentru autorii rețetelor
Mecanism concurs
1
Adaugă linkul rețetei favorite de Sărbători din bucataras.ro sau gustos.ro sau culinar.ro sau reteteculinare.ro
2
Lasă adresa de email să te contactăm în caz că ai câștigat
3
Intră în concurs pentru unul dintre premiile Chanteclair
Înscrie-te în concurs
 
RETETA RECOMANDATA
Cornata