Daca tot este maine 1 iunie m-am gandit sa va aduc un desert al copilariei, un desert cu care am crescut, deloc sofisticat. Orezul cu lapte era desertul ce ne indulcea zilele petrecute la bunici. Eu l-am facut acum cu sos de capsuni, dar atunci il serveam simplu si in cantitate foarte mare.
Pentru sosul de capsuni:
Spalam bine orezul, il punem la fiert cu un praf de sare.
Il fierbem pe jumatate, apoi il punem intr-o sita sa se scurga apa.
Intr-un ceaunel (sau o cratita mai groasa) punem laptele la fiert cu indulcitorul.
Cand da in clocot, dam focul la mic, punem orezul si coaja rasa de lamaie.
Dam focul potrivit, lasam sa fiarba 5-6 minute.
Luam orezul de pe foc dupa acest timp, adaugam esenta de vanilie, untul si amestecam pana ce, acesta din urma, se topeste tot. Acoperim cu un capac pentru 15-20 de minute.
Sosul de capsuni:
Spalam bine capsunile, le stergem cu un servetel, indepartam coditele.
Le taiem bucati potrivite, le punem intr-o cratita impreuna cu indulcitorul.
Le transferam pe foc, pasam cu lingura cateva din capsunile taiate, amestecam.
Cand incepe sa dea in clocot, punem amidonul dizolvat cu o lingura de apa rece.
Dam focul micut, amestecam, lasam sa dea cateva clocote si sa se ingroase putin.
Asezam in cupe laptele cu orez, sosul de capsuni si servim.
Ai mei au preferat sa il consume rece! Sa aveti pofta!