Confitul de lamai este traditional in tarile din regiunea Magreb.
Gustul lor este fabulos, puternic, fructat, completand perfect anumite feluri de mancare.
De obicei se folosesc lamai mici si rotunde , eu m-am intors din Sicilia cu 2 lamai enorme pe care le-am confiat taiate.
Dupa ce le-am pus la borcan, trebuie asteptat cam 4 saptamani inainte de folosirea lor.
Tocmai l-am deschis zilele trecuta pentru a face o tajina cu pui , deci va public reteta lor.
Sunt ideale de folosit pentru acest plat traditional : tajina cu pui sau cu peste.
Aceste lamai trebuie folosite in primul rand pentru coaja si se servesc taiate in benzi subtiri.
https://www.blogulluicatalina.com/2019/09/lamai-confiate.html
Puneti la fiert o oala cu 1,5 l de apa.
Spalati cu o perie bine lamaile si taiati capetele lor.
Taiati-le apoi in cruce, nu insa complet.
Umpleti fiecare lamaie cu sare marina si puneti-le in borccan.
Am glisat prima lamaie (vertical sa nu iasa sarea din ea) .
A 2-a lamaie era prea mare nu intra intreaga.
Am taiat-o in 4, am dat prin sare bucatile de lamaie si le-am introdus in borcan.
Puneti frunzele de dafin, cimbrul uscat si boabele de piper.
Varrsati deasupra apa fiarta, lamaile trebuie sa fie complet acoperite, puneti o greutate sau 2 betisoare la suprafata.
Inchideti borcanul si lasati-l cel putin 3-4 saptamani in camara.
Dupa ce l-ati deschis pastrati-l la frigider.
Cum borcanul meu nu era chiar etans l-am pus direct la frigider cand s-a racit si l-am deschis dupa 6 saptamani.
Foarte bune si parfumate - nu le-am desarat pentru a face tajina, le-am taiat felii si pus la gatit cu restul de ingrediente.