Kapustnica: supa slovaca cu varza murata

de Catalina L in Supe/Ciorbe, 1 Sep 2015 | 5837 vizualizari

 

Astazi 1 Septembrie este Ziua Națională a Slovaciei.
Pentru a celebra locuitorii acestei tari din Europa Centrala va propun o reteta traditionala slovaca -Kapustnica .
Este o reteta de supa cu varza murata, carnati afumati si prune uscate servita de obicei la masa de Craciun.

Slovacia, oficial Republica Slovacă (slovacă: Slovensko, oficial Slovenská republika) este un stat fără ieșire la mare din Europa Centrală, cu o populație de peste cinci milioane de locuitori, și o suprafață de aproximativ 49.000 km². Se învecinează cu Ucraina la est, cu Polonia la nord-est, cu Cehia la nord-vest, cu Austria la vest și cu Ungaria la sud.
Capitala și cel mai mare oraș este Bratislava, localizat în sud-vestul țării. Slovacia este un membru al Uniunii Europene, NATO, OCDE, OMC și a altor organizații internaționale.
În antichitate, teritoriul a fost locuit de triburi dacice, celtice și germanice, iar peste câteva secole, teritoriul fusese încorporat în Imperiul Roman.

 

INGREDIENTE

  • 500 gr de varza murata
  • 300 gr de ciolan afumat (sau peste afumat)
  • 2 carnati afumati
  • 10-12 prune uscate
  • 1 ceapa
  • 2 catei de usturoi
  • 1,5 l apa
  • 1 lingura bulion de rosii
  • cimbru, dafin
  • 2 lingurite paprika
  • sare
  • piper proaspat macinat
  • smantana
Portii: 6
Timp de preparare: sub 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Kapustnica: supa slovaca cu varza murata:

Puneti ciolanul afumat la fiert in apa pentru 20 de minute.

Desarati varza, tocati-o fasii fine.

Tocati marunt ceapa si usturoiul.

Intr-o oala adanca prajiti carnatii si ciolanul (taiate in 3) intr-o lingura de ulei.

Adaugati ceapa si usturoiul si reveniti.

Puneti varza murata, 1,5 l de apa, cimbrul si dafinul.

Acoperiti si lasati sa fiarba la foc mic timp de o ora.

Scoateti carnea si taiati-o cubulete iar carnatul taiati-l rondele.

Adaugati-le din nou la varza cu prunele uscate, paprika si bulionul de rosii.

Lasati sa fiarba inca o jumatate de ora.

Verificati daca mai trebuie sare si piper.

Serviti supa fierbinte cu o lingura de smantana.

O puteti acompania cu mamaliguta sau cu o paine de calitate. 

O "nebunie" de supa aromata si parfumata.   Aciditatea verzii murate este atenuata de dulceata prunelor....  

Pofta Buna!!!!  

TIPS-URI

1

se poate face si cu peste afumat

Daca ti-a placut reteta noastra "Kapustnica: supa slovaca cu varza murata" nu uita sa-i faci un review.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Omletă țărănească - Micul dejun perfect

pe 02.07 la 16:48

Tiramisu cu căpșuni - Desert delicios la pahar

pe 02.07 la 15:59

Ciuperci pane cu sos de iaurt grecesc - Aperitiv delicios și rapid

pe 02.07 la 11:34

Rasol de vita la cuptor - Reteta pentru o friptura suculenta si frageda

de Caty 2

pe 01.07 la 19:36

Vinete umplute cu carne - Bune de te lingi pe degete

de laura_n 7

pe 01.07 la 15:43

TOP
utilizatori

Rocsi

2505 puncte

Caty

2086 puncte

Constelatialeu

1012 puncte

bucatarasa

550 puncte

vasimur

161 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola

Răsfață-te cu o salată fresh și sofisticată, combinând nectarine caramelizate, brânză gorgonzola și... citeste mai mult » Vezi alte 25 de retete cu gorgonzola

Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia
RETETA RECOMANDATA
Ciorbita de porc cu praz si varza murata