By Bucataresele Vesele!
Prima data pregatim umplutura de mere.
Spalam, curatam si dam pe razatoarea cu ochiuri mari merele.
Le punem intr-o cratita unsa cu ulei, adaugam zaharul, zaharul vanilat si le lasam sa se caleasca pana scade zeama.
Adaugam apoi pesmetul, scortisoara si omogenizam.
Lasam umplutura sa se raceasca.
Aluat: intr-un vas punem faina si sarea.
Intr-o cana punem drojdia sfaramitata, 1 lingurita de zahar, 50 ml apa, omogenizam si lasam la dospit pentru 10 minute.
Dupa ce drojdia "a crescut", o adaugam peste faina, adaugam coaja de lamaie, zaharul ramas si incepem sa framantam adaugand treptat apa calduta.
Framantam pana obtinem un aluat nelipicios, apoi adaugam uleiul si continuam sa framantam pana sa incorporat in aluat.
Acoperim vasul cu un prosop curat si il lasam la loc cald, ferit de curenti pentru 15 minute.
Pregatire: impartim aluatul in 6 bucati egale.
Intindem fiecare bucata de aluat intr-o foaie dreptunghiulara pe masa infainata, asezam o parte din umplutura si incepem sa rulam strans.
Ii rulam ca un melc apoi asezam invartita intr-o tava tapetata cu hartie de copt si putin ulei.
Procedam la fel si cu celelalte.
Lasam invartitele sa creasca in tava timp de 20 de minute, apoi le ungem cu galbenusul de ou, presaram putin zahar deasupra si le dam la cuptorul preincalzit pentru 25-30 de minute, pana se rumenesc frumos deasupra.
Pofta buna!
1
Daca nu ungem invartitele cu ou, obtinem un desert de post delicios!