O îngheţată mirifică, aş putea spune... Combinaţia dintre caramel, zmeura proaspăt culeasă şi aroma fresh a veniliei... mmmm....de vis!
Într-un vas puneţi pe foc laptele cu vanilia şi încălziţi puternic, până aproape de punctul de fierbere. Separat frecaţi gălbenuşurile cu zahărul până ce amestecul se deschide la culoare şi are un aspect spumos. Încorporaţi treptat laptele fierbinte şi amestecaţi cu o lingură de lemn.
Turnaţi apoi compoziţia astfel obţinută într-un vas şi pe bain-marie continuaţi fierberea până ce amestecul se îngroaşă şi începe să îmbrace lingura. Lăsaţi crema să se răcească complet.
Frişca lichidă se bate până ce îşi menţine forma şi o încorporaţi în crema de ou răcită amestecând bine. Turnaţi totul într-o formă şi daţi la congelator timp de minim 6 ore sau, mai bine, peste noapte.
Într-un vas, pe foc mic, încălziţi 100 gr zahăr tos până ce se caramelizează. Puneţi alunele tocate mărunt şi încorporaţi-le repede. Turnaţi amestecul peste o suprafaţă curată şi umedă. Lăsaţi să se răcească complet, după care spargeţi-l cu ajutorul unui cuţit cu lama foarte groasă, un cuţit greu sau un sucitor.
Ciocolata amăruie tăiaţi-o în bucăţi mici.
În porţia de îngheţată de vanilie obţinută după specificaţiile mai sus enunţate, lăsată să se inmoaie la temperatura camerei, dar nu foarte mult, încorporaţi ciocolata şi caramelul sfarâmat. Daţi la congelator pentru câteva ore.
Într-un bol zdobiţi, cu ajutorul unei furculiţe, zmeura peste care aţi pus zahărul pudră.
Serviţi îngheţata de caramel cu pasta de zmeură şi ornaţi cu câteva zmeure întregi.
Minunăţie, nu alta!