Am inceput sa caut retete pe net, si am gasit o sumedenie de modalitati de a prepara acest gulas. Unii zic ca e supa, altii ca e tocana, altii ca e un fel de combinatie intre supa si tocana... si asa ca am ramas tare bulversata. Dar nu am renuntat si m-am gandit sa combin informatiile citite si sa creez propria mea reteta. Nu stiu cat de autentica este, si daca se mai poate numi gulas, dar la gust sema foarte mult cu ce am mancat la Oradea.
Galuste:
Se spala carnea si se taie cubulete potrivite, dupa care se atunca in uleiul incis. Se lasa pe foc pana se rumeneste (trebuie sa fie facuta cam pe jumatate). Intre timp se spala bine legumele, si de toaca.
Ceapa si morcovul le-am tocat la robot, dar cred ca ar fi fost mai bine daca taiam ceapa solzisori, si morcovul patratele. Ardeiul si rosiile le-am taiat cubulete potrivite.
Dupa ce carnea este rumenita, se scoate si in uleiul ramas se pune ceapa. Cand ceapa s-a inmuiat, se adauga toate ingresntele, inclusiv carnea. Se pune apa si se lasa la fiert la foc mic si cu capacul pus.
Cand mancarea da in clocot, se pune usturoiul pisat, boiaua, foile de dafin si chimenul.
Se lasa sa fiarba cam o ora, dar intre timp se pregatesc galustele.
Se bate oul impreuna cu o lingura de apa. Se adauga faina treptat sa nu se formeze coloase. Rezultatul trebuie sa fie un aluat destul de vanjos. Daca aluatul este sfaramicios, se mai adauga o lingura se apa.
Cand carnea este aproape gata, se pun galustele. Se formeaza bilute cam cat o unghie si se arunca in oala. Galustele nu trebuie sa fie perfect rotunde. Se mai lasa pe foc inca 20-30 de minute, timp in care puteti pregati o mamaliguta.
A iesit o minunatie de mancare.
Sper sa nu primesc prea multe critici de la cunoscatori, dar sunt deschisa la orice comentariu, caci din greseli invata omul.