Gratin de cartofi Dauphinois

de Catalina L in Aperitive / Garnituri, 17 Ian 2016 | 2968 vizualizari

 

Va propun o garnitura eleganta pentru o friptura, mancarica cu carne in sos......o budinca de cartofi gratinata care se topeste in gura.
Gratin Dauphinois este o reteta clasica a bucatariei franceze.
Reteta originala este inca disputata intre marii bucatari francezi. Cu sau fara branza, cu sau fara usturoi, cu sau fara cimbru.
Este foarte importanta alegerea cartofilor – sa fie nu foarte tari.
Eu am facut o varianta ROZ.
Varietati de cartofi colorate:
St. Galler - cartoful mov sau violet este un soi foarte productiv, puternic pigmentat recomandat in prevenirea si combaterea cancerului, protejeaza celulele sanatoase, apara organismul de radicalii liberi, ajuta la scaderea tensiunii arteriale, mentin sanatatea inimii, previn imbatranirea.
Cherie - cartoful roz, la fel de productiv ca St. Galler, si pigmentat in roz.
Sunt doua soiuri foarte rare de cartofi care provin din Peru, cu beneficii pentru sanatate.

 

INGREDIENTE

  • 800 g cartofi
  • 2 catei de usturoi
  • lapte 1/2 litru
  • 25 cl de smantana
  • sare, piper,
  • 150 gr cascaval ras
  • 2 oua (ține o lingura de smantana pentru oua la final)
  • nucsoara
Portii: 6
Timp de preparare: sub 60 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Gratin de cartofi Dauphinois:

Se curata cartofii, se spala si se taie în felii subțiri. 

Nu spalați  feliile de cartofi odată tăiate.

Curatati usturoiul si taiati cateii in doua in lungime. 

Freacati bine vasul de copt cu cateii de usturoi. 

Ungeti vasul de copt cu unt și puneti  apoi usturoiul tocat fin.

Plasati primul strat de cartofi, se condimenteaza cu sare si piper, se adaugă 1-2 linguri de smântână, un pic de nucsoara  și o lingură de brânză rasă. 

Continuati cu un al doilea strat de cartofi, sare și piper, puneti smantana, nucsoara si cascavalul.

Repetați din nou pana se umple vasul.

Varsati deasupra laptele cald.

Coaceți în cuptorul cald (180 ° - 200 °) timp de 40 de minute. 

Scoateți din cuptor.

Se bat ouale cu o lingura de smantana si un pic sare.

Se toarna peste cartofi.

Adaugati cascavalul ras si se coace inca 15 minute.

Poftă Bună !!!!

TIPS-URI

1

Este foarte importanta alegerea cartofilor – sa fie nu foarte tari

Daca ti-a placut reteta noastra "Gratin de cartofi Dauphinois" nu uita sa-i faci un review.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Omletă țărănească - Micul dejun perfect

pe 02.07 la 16:48

Tiramisu cu căpșuni - Desert delicios la pahar

pe 02.07 la 15:59

Ciuperci pane cu sos de iaurt grecesc - Aperitiv delicios și rapid

pe 02.07 la 11:34

Rasol de vita la cuptor - Reteta pentru o friptura suculenta si frageda

de Caty 2

pe 01.07 la 19:36

Vinete umplute cu carne - Bune de te lingi pe degete

de laura_n 7

pe 01.07 la 15:43

TOP
utilizatori

Rocsi

2505 puncte

Caty

2086 puncte

Constelatialeu

1012 puncte

bucatarasa

550 puncte

vasimur

161 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola

Răsfață-te cu o salată fresh și sofisticată, combinând nectarine caramelizate, brânză gorgonzola și... citeste mai mult » Vezi alte 25 de retete cu gorgonzola

Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia
RETETA RECOMANDATA
Pachetele cu carne