Se aleg gogonelele sănătoase în diferite mărimi şi se spală. Rădăcinoasele se spală, se curăţă şi se taie după pregerinţă (rondele, cuburi, fâşii). Frunzele de ţelină şi vişin se spală şi ele la jet de apă.
Pentru două borcane de câte 5 l se fieb cinci litri de soluţie (4 apă + 1 oţet) în care se adaugă 5 linguri de sare şi 15 de zahăr. După fierbere se lasă un pic la răcit.
Între timp se aşază în borcan gogonelele (opţional înţepate cu un ac, scobitoare) dimpreună cu rădăcinoasele, piperul, frunzele şi usturoiul într-o ordine ce ţine de gustul estetic ori practic al bucătarului.
Se toarnă soluţia în borcane şi se completează în primele ore în cazul în care scade un pic.
Sfatul şi experinţa nebucătarului. Partea artistică ţine de arta culinară, amatorii urmăresc în special gustul.
p.s Această reţetă garantează o murare rapidă
1
gogonele pârguite, ardei iute (opţional)